Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

 

Ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost


 

Filmska noč branja

V petek, 2. 6. 2023, smo se učenci od 6. do 9. razreda, ki smo opravili bralno značko, udeležili filmske noči branja. Po prihodu v šolo smo pojedli obilno večerjo. Nato smo se razdelili v skupine in reševali kviz. Ob 21. uri nas je obiskal pisatelj Tadej Golob, ki nam je razdelil priznanja za bralno značko. Po napornem iskanju sestavljank v šoli smo se posladkali s sadno kupo. Imeli smo tudi čas za nočno branje. Ob 1. uri zjutraj pa smo noč branja zaključili še s filmom Vloga za Emo. Zjutraj smo odigrali dve igri med dvema ognjema in imeli bogat zajtrk. Noč branja je bila zelo zabavna in zanimiva, saj nikomur ni bilo dolgčas.
Zoja Vidmar, 7. a

Vtisi udeležencev noči branja:
»Letos so bile zanimive igre in dogodki. Bilo je zabavno. Prav tako mi je bila všeč okrasitev in tema dogodka.«
»Všeč mi je bilo iskanje sestavljank in druženje s prijatelji, najbolj pa branje knjig.«
»Noč branja je bila odlična. Začelo se je dobro in vse igre, vključno s sestavljankami, so bile domiselne. Zaradi tega sem se odločil, da pridem naslednje leto ponovno in bi to dogodivščino priporočal vsem novim bralcem in bralkam.«
»Na ta poseben večer smo zelo uživali in se zabavali. Gledali smo film, brali knjige, po šoli iskali koščke sestavljank in reševali kviz. Obiskal nas je tudi znan pisatelj in novinar Tadej Golob, ki nam je podelil priznanja.«
»Ta noč branja se nam je res vtisnila v spomin. Uživali smo maksimalno in boljše ne bi moglo biti. Zdaj vidim, da se je splačalo opraviti bralno značko. Vsi smo hvaležni učiteljem, ki so nam to omogočili.«

   

                    

 

Ekskurzija za nadarjene

V petek, 2. 6. 2023, smo v okviru programa za nadarjene izvedli ekskurzijo v Ljubljano, kjer smo si ogledali SNG Opero in balet Ljubljana ter se sprehodili po Ljubljani.

Pred šolo smo se zbrali ob 7.20 in se z učiteljicama odpravili proti železniški postaji, saj smo se v Ljubljano peljali z vlakom. Ko smo prispeli, smo se najprej odpravili do Opere, kjer nas je že čakal gospod, ki nas je popeljal po tej čudoviti, pred nekaj leti obnovljeni stavbi. Predstavil nam je tudi kotičke, do katerih obiskovalci rednih predstav ne morejo. Videli smo originalne kostume, lasulje in rekvizite iz preteklih opernih predstav. Po ogledu Opere smo se odpravili še na literarno oziroma arhitekturno obarvan sprehod po Ljubljani. Med drugim smo si ogledali Tromostovje, Prešernov, Vodnikov in Maistrov spomenik, Robbov in Narcisov vodnjak ter izvedeli veliko o znanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku. Preživeli smo res lep, zabaven in poučen dan. V Celje smo se vrnili v popoldanskih urah.

Učenci z učiteljicama Katjo Janič in Tajo Naraks

Državni festival FLL raziskovalci

V soboto, 27. 5. 2023, smo odšli na državni festival FLL junior. Najprej smo se ob 8.15 zbrali na parkirišču za šolo. Med vožnjo smo poslušali glasbo in si govorili šale. Bilo je res zabavno. Čez nekaj časa smo prispeli v Trbovlje, natančneje na prizorišče z imenom Katapult. Tam se je šele začel pravi festival. Najprej smo razpakirali model in preizkusili programe. Čez nekaj časa smo bili na vrsti za predstavitev pred občinstvom. Pri tem smo se odlično odrezali. Še malo kasneje smo bili na vrsti za predstavitve pred radovedneži in tudi pri tem nam je šlo zelo dobro. Sledila je podelitev medalj za vse udeležence. Celotnega dneva ne bom nikoli pozabil, saj je bilo res zelo poučno, zanimivo in predvsem zabavno.

Anže Plahutnik, 5. a

Naravoslovni dan sedmošolcev

V četrtek, 18. 5. 2023, smo učenci 7. razreda odšli v mestni gozd. Ob 9. uri smo se zbrali pred šolo, proti gozdu pa smo odšli ob 9.15. Ko smo prišli do Meškovega studenca, smo si lahko natočili vodo. Vstopili smo v gozd. Po le nekaj prehojenih metrih se je slišalo večinoma samo še ptičje petje. Na poti smo se ustavljali ob različnih drevesih (npr. hrast, leska, duglazija, rdeči bor, gaber) in grmih (npr. bezeg) in tablah ter se veliko naučili. Približno na polovici poti do vrha smo se ustavili in imeli malico. Končno smo prišli do drevesne hišice, kjer smo imeli počitek. Nato smo odšli do bližnjega igrišča. Pred šolo smo prišli približno ob 12.15. Imeli smo lep dan.
Vid, 7. a

V četrtek, 18. 5. 2023, smo sedmošolci odšli na pohod do gozdne hišice. Pred šolo smo se zbrali ob deveti uri in si razdelili malico. Nato smo se vsi trije oddelki odpravili do Meškovega studenca, kjer smo imeli prvi postanek za pitje. Po kratkem premoru smo odšli do prve informacijske table, kjer smo izvedeli nekaj zanimivosti o gozdu in o tem, čemu služi. V času predzadnjega in zadnjega postanka smo ponovno govorili o gozdu, drevesih in živalih, ki prebivajo v njem. Končno smo prispeli do hišice, kjer smo imeli dovolj časa, da smo se poigrali. Nato smo odšli nazaj do šole.
Rudi, 7. a

Slovenski dan brez zavržene hrane

V ponedeljek, 24. 4. 2023, smo na I. OŠ Celje obeležili slovenski dan brez zavržene hrane. Tekom celotnega šolskega leta smo učence seznanjali, ozaveščali in se pogovarjali o zavrženi hrani.

Trudili smo se zmanjšati količino odpadkov zavržene hrane. Ta dan smo obeležili tako, da smo z učenci od 1. do 3. razreda izvajali različne aktivnosti: likovno ustvarjali, izdelovali plakate, ustvarjali različne didaktične igre (igro sadni spomin), risali na temo zavržene hrane in ustvarjali stripe.

Ena izmed dejavnosti je bila merjenje količine zavržene hrane. Pri malici so bili učenci pozorni, da so ločili čisto hrano od nečiste. Rezultati so bili spodbudni, saj skoraj ni bilo zavržkov hrane. Tudi pri kosilu smo merili količino odpadne hrane.

Prav tako je bila na ta dan v času kosila (od 11.30 do 14. ure) nastavljena v jedilnici skrinjica (škatla), v katero so lahko učenci oddali svoj predlog za manj zavržene hrane.

Ekipa projekta Hrana ni za tjavendan

Igriva arhitektura (TD)

V sredo, 29. 3. 2023, so v sklopu tehniškega dne šolo obiskali arhitekti iz Centra arhitekture Slovenije, ki so učencem 6. in 7. razreda predstavili področje arhitekture. Z učenci so izpeljali praktične delavnice.

Prvo uro smo govorili o vrstah arhitekture in s čim se arhitektura ukvarja. Veliko smo povedali tudi o dizajnu, ki je prav tako zelo pomemben pri delu arhitekta. Govorili smo o tem, katere vrste oblikovalcev poznamo. Nato smo iz plastičnih vrečk izdelovali torbice. Zadnji dve uri smo se razdelili v 4 skupine. Vsaka skupina je izdelala “mood board” oziroma vizualni kolaž za različne dejavnosti v učilnici, ki smo si jih zamislili učenci: ustvarjanje, igranje, lenarjenje in gledanje filmov. Skupine so nato preuredile učilnice po svojih idejah in sošolcem predstavile načrte. 
Tinkara Kvas, 6. a

V prvem delu dneva so nam predavatelji predstavili tri pomembne slovenske arhitekte, povedali so nam, kaj je arhitektura in kaj moramo storiti v primeru potresa. Nato smo se sami preizkusili v gradnji stavb. Kasneje smo iz različnih materialov izdelali maketo Ljubljane in Maribora. Sami smo si izdelali in okrasili lampijone z različnimi barvami in vzorci. V zadnjem delu dneva smo se preizkusili v kvizu, pri katerem smo pokazali, kaj smo se naučili.
Zoya Brglez in Natalija Obajdin, 7. c

 

Dostopnost