Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

 

Ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost


 

Premiera muzikala Popolni načrt

V torek, 3. 10. 2023, so naši učenci premierno uprizorili muzikal Popolni načrt. V polni dvorani Celjskega doma so navdušili obiskovalce in poželi stoječe ovacije. Z izjemnimi vokali, dovršeno plesno koreografijo in scenografijo ter neverjetno energijo so dokazali, da se lahko ob bok postavijo poklicnim glasbenikom.

29 učencev od 4. do 9. r. je pod mentorstvom Mojce Kamenšek, Ines Murečehajić, Alje Pliberšek Kuntarič in Matica Doklerja navdušilo s predstavo, ki je dodala delček v mozaik kulturnega dogajanja v Celju ter poskrbela za promocijo naše šole in tudi mesta Celje.

Z nastopom so razveselili tudi celjske osnovnošolce, saj so štiri dopoldanske predstave v času od 3. do 6. 10. namenili ravno njim.

Vsem nastopajočim in njihovim mentorjem iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za predanost projektu. Ponosni smo na vas!

Nastopajoči: Brina Kužner, Ema Sevšek, Neli Pavljak, Vita Rop, Zoja Klep, Xhenisa Lutolli, Anđela Milidrag, Tia Plešnik, Angelina Cink, Maja Kovačević, Kiara Katja Jerič, Jaka Rak, Ula Šmigoc, Gaber Laznik, Mija Ošljak, Tinkara Kvas, Taja Vekuš, Maja Cokan, Zoja Juvan, Tea Agatić, Luna Bernard, Taja Kokotec, Qazim Rraci, Maja Cokan, Roza Potočnik, Trina Mihelak, Tia Prah, Anamarija Prepadnik.

Priložnost, da si ogledate predstavo, imate še v petek, 6. 10. 2023, ob 18. uri. Vabljeni! In ne pozabite na rezervacijo vstopnic na info@iosce.si.

Delo na terenu – fotografiranje mesta Celje

Srečanje je bilo namenjeno fotografiranju mesta na terenu. Vsak učenec si je že predhodno izbral motiv za fotografijo oz. katero znamenitost Celja bo fotografiral. Na obhodu po mestu je izbrani motiv fotografiral dvakrat. Z nasveti na terenu  je učencem pomagala odlična fotografinja Taja Naraks.

Nastali posnetki bodo po računalniški obdelavi in tiskanju v tiskarni objavljeni kot  izvirne in unikatne razglednice.

DSC_0323 IMG_0880 IMG_0882 IMG_0884 IMG_0894

Priprave na izdelavo projekta – razglednice Celja

Med napisanimi  idejami in zamislimi učencev o skupni nalogi je bil največkrat omenjen likovni prikaz Celja kot razglednica, plakat ali album. Zato je prišlo do skupne odločitve, da si vsak učenec zamisli, oblikuje in izdela izvirno razglednico mesta Celje. Te njihove izdelke bi potem dokončali v tiskarni, tako, da bi lahko spoznali ves postopek nastajanja razglednic. Danes so učenci spoznali osnove fotografiranja in računalniške obdelave slik za razglednico. V svet fotografije jih je popeljala odlična fotografinja Polona Gorišek, osnove računalniške izdelave razglednice pa jim je predstavil učitelj Žan Močivnik. Učenci so si izdelali načrt njihove razglednice – kaj v Celju bodo fotografirali in kako bodo razglednico oblikovali.

Poetično ustvarjanje na temo našega kraja

DSC_0290 DSC_0291 DSC_0294

Najprej  so učenci, razporejeni v krogu, pripovedovali o svojem ožjem bivališču in tudi o Celju: kaj jim je všeč, kaj jih moti, kako bi mesto predstavili tujim osebam, ki ga še ne poznajo. Nato so na lističe napisali svoje ideje in zamisli o tem, kaj bi lahko bila njihova skupna naloga ali izdelek na temo njihovega  mesta.  V nadaljevanju so se preizkušali v pisanju verzov z akrostihom na svoje  ime, nato pa še na ime Celje ter ugotovili, da je to opravilo kar trd oreh. Nastalo je nekaj kitic, ki so prispevek k moderni poeziji.

 DSC_0296 DSC_0297 DSC_0298

 

Zbiranje vtisov o obisku podjetnikov in skupinsko delo

Učenci so obnovili vtise o dnevu obiskov, ko so v živo spoznali poklic elektrikarja in oblikovalca gline. Pisno so odgovarjali na vprašanja o tem, kaj je značilno za ta dva poklica, katera znanja se zahtevajo in kaj so se naučili med srečanjem.V drugem delu so, razporejeni v štiri skupine, nadaljevali z izdelavo stolpa in ponovno urili svoje sposobnosti timskega sodelovanja pri skupni nalogi.

DSC_0977 DSC_0980 DSC_0981

Električar,oblikovalec gline in karikaturist na obisku

 DSC_0949 DSC_0952 DSC_0953

Na obisk je najprej prišel elektrikar, ki je s seboj prinesel polno torbo različnih svetlobnih teles. Leto 2015 je  razglašeno za leto svetlobe, zato je njegov obisk bil povsem na mestu. Razkazal je vsa svetlobna telesa, razložil njihovo uporabo in bistre glave posvaril pred  nevarnostmi elektrike. Nato je prišel oblikovalec gline s polno škatlo surove gline in pokazal, kako se z gnetenjem oblikujejo posodice, košarice, broške,obeski, znaki, figurice živali in rastlin…. Učenci so se tudi sami preizkusili v oblikovanju in spoznali, na kaj je treba paziti, da izdelki ne bodo razpadli, še preden se zapečejo v peči. To je bil preizkus ustvarjalne domišljije in tudi ročnih spretnosti. Tretji obiskovalec je bil karikaturist, ki je dokončal karikature vsem učencem in jim jih podaril.

DSC_0923 DSC_0926 DSC_0929 DSC06333

Dostopnost