Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

 

Ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost


 

Obisk kulturnih ustanov

V petek, 5. 4., so imeli učenci od 4. do 9. razreda kulturni dan. Obiskali so različne kulturne ustanove v Celju, do katerih so se odpravili kar peš. Zjutraj so se zbrali pred šolo, vzeli malico in z razredniki odšli na pot.

Četrtošolci so si ogledali Celjski strop v osrednji dvorani Stare grofije (Pokrajinski muzej) in arheološko razstavišče Celeia – mesto po mestom v kleti Knežjega dvora. Gre za doslej največjo predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ« (na mestu, na tleh).

Petošolci so obiskali Hermanov brlog in se sprehodili po mestu, kjer so opazovali in iskali različne kulturne ustanove.

Šestošolci so si ogledali Zgodovinski arhiv Celje in obiskali Osrednjo knjižnico Celje, domoznanski oddelek.

Sedmošolci so obiskali Pokrajinski muzej Celje, kjer so si ogledali Knežji dvor. V Osrednji knjižnici Celje so v okviru projekta Rastem s knjigo v dar prejeli knjigo pisateljice Irene Androjna Modri otok.

Osmošolci so si v Pokrajinskem muzeju Celje ogledali razstavo o Celjanki Almi Karlin, svetovni popotnici, pisateljici in raziskovalki, ki je v letih 1919–1927 sama prepotovala svet. V galeriji sodobne umetnosti so se udeležili likovne delavnice in se tudi sami preizkusili v vlogi umetnika.

Devetošolci so si ogledali Fotoatelje in galerijo Pelikan, edini prvotno ohranjeni stekleni atelje v Sloveniji in eden redkih v Evropi, zgrajen konec 19. st. Kasneje so obiskali še celjski zapor Stari pisker. Seznanili so se z zgodovino zapora, zlasti v času 2. svetovne vojne.

Sedmošolci so o dnevu dejavnosti zapisali:
V petek, 5. 4. 2024, smo imeli sedmošolci kulturni dan. Ob 8.30 smo se zbrali pred šolo in se odpravili proti muzeju Knežji dvor. Tam nas je sprejel vodič, ki nam je ob zanimivem vodenju pripovedoval o zgodovini Celjskih grofov. Spoznali smo veliko novih stvari, najbolj pa nam bo v spominu ostalo, da smo videli ostanke kosti oziroma okostja Celjskih grofov.

Po ogledu muzeja smo se opravili do Osrednje knjižnice Celje. Tam nam je knjižničarka pripovedovala o knjigah in nas spodbujala k branju. Po njeni razlagi smo reševali kviz o knjigah, nato pa smo si ogledali sobo, v kateri se zbirajo vse knjige, ki jih odvržemo v knjigomat. Videli smo tudi stroj, ki ločuje knjige po zvrsteh. Po ogledu sobe in reševanju kviza so nam knjižničarke dale knjigo Modri otok, ki jo je napisala Irena Androjna. Po ogledu knjižnice smo se vsi odpravili proti šoli in na kosilo.

Dan nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko o zgodovini Celja, vsi pa smo v dar prejeli tudi knjigo.

Lorena in Amina 7. c

Premiera muzikala Popolni načrt

V torek, 3. 10. 2023, so naši učenci premierno uprizorili muzikal Popolni načrt. V polni dvorani Celjskega doma so navdušili obiskovalce in poželi stoječe ovacije. Z izjemnimi vokali, dovršeno plesno koreografijo in scenografijo ter neverjetno energijo so dokazali, da se lahko ob bok postavijo poklicnim glasbenikom.

29 učencev od 4. do 9. r. je pod mentorstvom Mojce Kamenšek, Ines Murečehajić, Alje Pliberšek Kuntarič in Matica Doklerja navdušilo s predstavo, ki je dodala delček v mozaik kulturnega dogajanja v Celju ter poskrbela za promocijo naše šole in tudi mesta Celje.

Z nastopom so razveselili tudi celjske osnovnošolce, saj so štiri dopoldanske predstave v času od 3. do 6. 10. namenili ravno njim.

Vsem nastopajočim in njihovim mentorjem iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za predanost projektu. Ponosni smo na vas!

Nastopajoči: Brina Kužner, Ema Sevšek, Neli Pavljak, Vita Rop, Zoja Klep, Xhenisa Lutolli, Anđela Milidrag, Tia Plešnik, Angelina Cink, Maja Kovačević, Kiara Katja Jerič, Jaka Rak, Ula Šmigoc, Gaber Laznik, Mija Ošljak, Tinkara Kvas, Taja Vekuš, Maja Cokan, Zoja Juvan, Tea Agatić, Luna Bernard, Taja Kokotec, Qazim Rraci, Maja Cokan, Roza Potočnik, Trina Mihelak, Tia Prah, Anamarija Prepadnik.

Priložnost, da si ogledate predstavo, imate še v petek, 6. 10. 2023, ob 18. uri. Vabljeni! In ne pozabite na rezervacijo vstopnic na info@iosce.si.

Delo na terenu – fotografiranje mesta Celje

Srečanje je bilo namenjeno fotografiranju mesta na terenu. Vsak učenec si je že predhodno izbral motiv za fotografijo oz. katero znamenitost Celja bo fotografiral. Na obhodu po mestu je izbrani motiv fotografiral dvakrat. Z nasveti na terenu  je učencem pomagala odlična fotografinja Taja Naraks.

Nastali posnetki bodo po računalniški obdelavi in tiskanju v tiskarni objavljeni kot  izvirne in unikatne razglednice.

DSC_0323 IMG_0880 IMG_0882 IMG_0884 IMG_0894

Priprave na izdelavo projekta – razglednice Celja

Med napisanimi  idejami in zamislimi učencev o skupni nalogi je bil največkrat omenjen likovni prikaz Celja kot razglednica, plakat ali album. Zato je prišlo do skupne odločitve, da si vsak učenec zamisli, oblikuje in izdela izvirno razglednico mesta Celje. Te njihove izdelke bi potem dokončali v tiskarni, tako, da bi lahko spoznali ves postopek nastajanja razglednic. Danes so učenci spoznali osnove fotografiranja in računalniške obdelave slik za razglednico. V svet fotografije jih je popeljala odlična fotografinja Polona Gorišek, osnove računalniške izdelave razglednice pa jim je predstavil učitelj Žan Močivnik. Učenci so si izdelali načrt njihove razglednice – kaj v Celju bodo fotografirali in kako bodo razglednico oblikovali.

Poetično ustvarjanje na temo našega kraja

DSC_0290 DSC_0291 DSC_0294

Najprej  so učenci, razporejeni v krogu, pripovedovali o svojem ožjem bivališču in tudi o Celju: kaj jim je všeč, kaj jih moti, kako bi mesto predstavili tujim osebam, ki ga še ne poznajo. Nato so na lističe napisali svoje ideje in zamisli o tem, kaj bi lahko bila njihova skupna naloga ali izdelek na temo njihovega  mesta.  V nadaljevanju so se preizkušali v pisanju verzov z akrostihom na svoje  ime, nato pa še na ime Celje ter ugotovili, da je to opravilo kar trd oreh. Nastalo je nekaj kitic, ki so prispevek k moderni poeziji.

 DSC_0296 DSC_0297 DSC_0298

 

Zbiranje vtisov o obisku podjetnikov in skupinsko delo

Učenci so obnovili vtise o dnevu obiskov, ko so v živo spoznali poklic elektrikarja in oblikovalca gline. Pisno so odgovarjali na vprašanja o tem, kaj je značilno za ta dva poklica, katera znanja se zahtevajo in kaj so se naučili med srečanjem.V drugem delu so, razporejeni v štiri skupine, nadaljevali z izdelavo stolpa in ponovno urili svoje sposobnosti timskega sodelovanja pri skupni nalogi.

DSC_0977 DSC_0980 DSC_0981

Dostopnost