Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Tekmovanja


FLL: Ekipa Black&White državni prvaki in prvaki regije Adria

V soboto, 18. 3. 2023, je v Ljubljani na Fakulteti za elektrotehniko potekalo Odprto državno prvenstvo FLL Slovenije in regije Adria, ki se ga je udeležilo 28 ekip iz kar petih držav: Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore. Organizator dogodkov FLL je Zavod Super Glavce.

Ekipe so se v glavnem prostoru zbrale ob 7.30. Sledil je sestanek vodij ekip, sodnikov in ocenjevalcev. Nato pa se je ob 9. uri začelo slavnostno odprtje tekmovanja, kjer so se predstavile vse ekipe. Čez eno uro se je začelo tekmovanje. Black&White smo začeli s predstavitvijo projekta, vrednot in zasnove robota. Sodnikom smo z veseljem predstavili svoje večmesečno delo in trud, ki smo ga vložili v robota, vrednote ter projekt, imenovan Dveternica.

Naš projekt Dveternica se je začel s pogovorom z raznimi strokovnjaki in obsežno raziskavo. Izvedeli smo, da imamo v Sloveniji ogljični odtis za kar 150 % previsok, da imamo nizko rabo obnovljivih virov, da proizvedemo le 0,03 % vetrne energije … Poleg tega imamo v Sloveniji postavljeni le dve vetrnici. Z rešitvijo, imenovano Dveternica, rešujemo te probleme. Dveternica je vetrnica z dvema turbinama, dvema generatorjema in dvema rotorjema. Ima tudi podaljšan steber z jekleno konstrukcijo, na katerega bi bile pritrjene sončne celice, ki bi bile koristne predvsem takrat, ko vetra ne bi bilo. Ker z Dveternico proizvedemo več energije, smo ji dodali tudi shrambo energije.

Po predstavitvah ocenjevalcem smo tudi Black&White prišli na vrsto za spuščanje robota ter v 2. krogu pokazali, kaj zmoremo. Dosegli smo visokih 400 točk, kar je trenutno celo rekord v svetovnem merilu.

Spoznavali smo sodelujoče ekipe ter njihove projekte, obiskovalcem pa smo predstavljali svojega. Po zaključku tekmovalnega dela je med posvetovanjem ocenjevalcev nastopil še čas za zabavo in ples.

Ob 18. uri je sledila podelitev nagrad. Black&White smo prejeli kar štiri pokale. Postali smo prvaki Slovenije, prvaki regije Adria in osvojili 1. mesto na robotski tekmi v Sloveniji in tudi v regiji Adria. S tem smo se uvrstili na Odprto prvenstvo FLL Maroko 2023, ki bo potekalo od 18. do 21. 5. 2023 v Marakešu.

Celoten dan je bil izjemen in zelo zabaven ter absolutno vreden večmesečnega truda.

Neja Vogelsang in ekipa Black&White (Julija Farčnik in Tjan Prtenjak, 6. a, Neja Vogelsang, 7. a, Brina Hus, 7. c, Maša Žlavs, 8. b, in mentorja Žan Močivnik ter Ingrid Zupanc Brečko)

Šolsko tekmovanje v znanju Vesele šole

Na šolskem tekmovanju v znanju Vesele šole, ki je potekalo 8. 3. 2023, so učenci Mia Pristovnik, Zoja Klep in Miha Čujež osvojili bronasto priznanje. Uvrstili so se na državno tekmovanje, ki bo 12. 4. 2023.

Čestitke za dosežen rezultat in uspešno pri nadaljnjem tekmovanju!

2. šolski festival FLL raziskovalci

V četrtek, 9. 3. 2023, je na naši šoli potekal 2. šolski festival ekip projekta FLL raziskovalci. Tekmovanja se je udeležilo 22 tekmovalcev, razporejenih v 4 ekipe. Učenci so pred publiko in ocenjevalci predstavili pripravljen projekt o proizvodnji in rabi električne energije ter pokazali modele, zgrajene iz LEGO gradnikov. Zmagovalci festivala so postali Anže Plahutnik (5. a), Luka Vogelsang (5. a), Gaber Laznik (5. b), Jaka Rak (5. b), Rene Koštomaj (5. b) in Tjaš Kumer (4. a). Ekipo čaka mesec trdega dela in priprav na državni festival.

Mentorja Matejka Hrovat in Lenart Fajfar   

Finale področnega tekmovanja v rokometu za dekleta

V ponedeljek, 6. 3. 2023, je v dvorani Golovec v Celju potekal finale področnega tekmovanja v rokometu za učenke osnovnih šol. Naša dekleta so dosegla 4. mesto.

Tekmovanja so se udeležile naslednje učenke:

 • Alina Novak (6. a),
 • Zoja Rea Privšek (6. a),
 • Taja Kokotec (6. b),
 • Pia Vrečer (7. a),
 • Roza Potočnik (7. a),
 • Pia Pirih (7. b),
 • Zoya Brglez (7. c),
 • Zoja Kolčan.

Čestitamo!

1. mesto na Zagreb open 2023

V soboto, 18. februarja, je v Zagrebu potekalo mednarodno tekmovanje judoistk in judoistov Zagreb open 2023. Sodelovalo je 373 tekmovalcev iz 52 klubov. Zarja Mastnak (8. a) je v kategoriji kadetinje do 52 kg suvereno osvojila 1. mesto. Vse nasprotnice je premagala s predčasno prekinitvijo z “iponom”. Zarja je že več let članica judo kluba Z’dežele Sankaku Celje, kjer trenira pod vodstvom Marjana Fabjana.

Področno predtekmovanje v rokometu za učenke osnovnih šol

V torek, 14. 2. 2023, je v dvorani Golovec potekal finale področnega predtekmovanja v rokometu za učenke osnovnih šol. Naša dekleta so dosegla odlično 2. mesto in se s tem uvrstile na področno tekmovanje.

Tekmovanja so se udeležile naslednje učenke:

 • Alina Novak (6. a),
 • Zoja Rea Privšek (6. a),
 • Taja Kokotec (6. b),
 • Pia Vrečer (7. a),
 • Roza Potočnik (7. a),
 • Pia Pirih (7. b),
 • Zoya Brglez (7. c),
 • Zoja Kolčan (7. c).

Čestitamo!

 

Dostopnost