Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Dogodki


Prvaki odprtega evropskega prvenstva FLL

V nedeljo, 12. 5. 2024, ob 1:00, smo se ekipa Black&White odpravili na mednarodno tekmovanje, Odprto prvenstvo FIRST® LEGO® league na Norveškem. Po dolgem potovanju  smo preko Dunaja in Osla v Bodø prispeli pozno popoldne. Tam nas je pričakalo tipično oblačno norveško vreme. Na poti se nam je zato mesto sprva zdelo zelo pusto zaradi vremena in utrujenosti od dolgega potovanja. Potem smo razpakirali in sestavili ter pregledali nastavke in robota za tekmo robotov, ki so uspešno prestali pot v ročni prtljagi. Pripravili smo tudi darilca za ekipe, ponovili predstavitve in se nato spočili.

V ponedeljek smo že pripravili vse pripomočke za tekmovanje in na prizorišču pripravili in okrasili stojnico. Postavili smo plakate za predstavitve ocenjevalcem ter obiskovalcem. Poleg plakatov za projekt robota in vrednote smo imeli tudi plakat o Sloveniji in njenih značilnostih. Našo stojnico smo okrasili z baloni v barvi ekipe-črni in beli in seveda obesili slovensko zastavo. Spoznali smo že mnogo novih ekip s katerimi smo se veliko zabavi, plesali in peli. Po pripravi stojnice smo se odpravili na ogled mesta, ki je na nas tokrat naredil popolnoma drugačen vtis. Bilo je veliko lepše vreme, prav nenavadno za Norveško, sončno in toplo. Hodili smo ob obali, kjer smo si ogledali prečudovito morje. V mestu je ta dan bilo že veliko bolj živo. Prispelo je že tudi ogromno drugih ekip, ki smo jih med ogledom tudi spoznali. Prečudovit razgled smo imeli tudi z zelo dolgega pomola. Videli smo mesto, hribe s snegom in morje.

Torek, 14. maj, je bil dan otvoritve tekmovanja. Imeli smo dva treninga robota, potem pa smo še na testiranju odpravili napake. Na našo stojnico so že prihajali obiskovalci, ki smo jim predstavili projekt, ki jih je navdušil. Navdušeni so bili tudi nad našo prečudovito Slovenijo, ki so jo mnogi prvič spoznali. Ogledali smo si tudi druge stojnice, kjer smo spoznali druge projekte, države in kulture. Popoldne je po mestu vseh 49 ekip popeljala povorka do skupnega prizorišča, kjer smo imeli otvoritveno slovesnost. Na njej so se predstavile vse ekipe. Pričakal nas je tudi znanstveni šov z različnimi kemijskimi poskusi z ognjem, baloni in celo žogicami za namizni tenis ter bonboni. Izvedeli smo tudi veliko novega o mestu Bodø in se poveselili z ekipami.

Tekmovalni del se je začel v sredo, 15. 5. Ta dan smo imeli prvi dve tekmi robota, na katerih smo dosegli odlične rezultate. V našem prvem krogu smo prejeli naše najvišje število točk na tem tekmovanju. Bili smo zelo veseli, navdušili pa smo tudi mnoge druge ekipe za konstrukcijo naših nastavkov, ki so jih na tekmi videli. Navijali smo tudi za robote drugih ekip. Nato smo na stojnici drugim obiskovalcem predstavljali naš projekt Skuham.si komplet, ki se je vsem zdel uporaben, saj s tehnološko napredno umetniško kuharsko knjigo in s spletno stranjo s STOP videi ter delavnicami otrok ne le naučimo kuhati, ampak jih nad tem tudi navdušimo. Po tekmovanju smo zvečer imeli na skupnem prizorišču zabavo, kjer so se vse ekipe lahko namazale z barvami in prejele zapestnice, ki se svetijo v temi, saj je zabava bila v temi. Z drugimi ekipi smo se zelo zabavali, potem pa v hotelu še ponovili predstavitve za naslednji dan.

V četrtek, 16. maja, smo imeli še tretji, zadnji spust robota. Naš končni rezultat je bil kar 505 točk od 550. Sodelujoče ekipe so bile robotsko zelo močne in kar nekaj ekip je doseglo maksimalno število točk. V času opoldanskega odmora smo si ogledali odličen koncert v katedrali, kjer so nam rekli, da lahko tudi pojemo hladno kosilo, ki so nam ga pripravili.

Zadnji dan tekmovanja smo na prizorišče prišli že zelo zgodaj, saj smo takoj ob začetku tekmovanja imeli predstavitve projekta, konstrukcije in programov robota ter nastavkov in vrednot. Na predstavitvah smo navdušili ocenjevalce. Zvečer smo imeli zaključno slovesnost in podelitve. Zaključilo se je sanjsko. Osvojili smo najpomembnejšo nagrado na tekmovanju-osvojili smo prvo mesto za šampione (prvo mesto v skupnem seštevku vseh štirih področij). Smo prva slovenska ekipa, ki nam je to uspelo doseči, zato je ta dosežek res nekaj posebnega. Postali smo prvaki na mednarodnem tekmovanju, odprtem evropskem prvenstvu FLL. Predali smo se trenutku in zvečer še proslavili dosežek s sladoledom.

Zadnji dan v Bodø smo si še ogledali mesto in se odpravili na prečudovito razgledno točko. Obiskali smo tudi plažo, kjer sta le dva iz ekipe upala zakorakati v zelo mrzlo vodo. Po kosilu smo se v mestu sprehodili v paradi ob dnevu ustave. Ekipe, ki smo v tekmovanju sodelovale,  je orkester popeljal čez mesto, kjer so dan ustave proslavljali Norvežani v tradicionalnih oblačilih in mahali z zastavami. Ves čas je bilo slišati Hip, hip, hura! Zvečer smo spakirali svoje stvari in se pripravili za odhod naslednji dan.

V soboto, 18. maja, smo se zgodaj odpravili na letališče. Čakala nas je dolga pot. Potovali smo s tremi letali preko Tromsø in Frankfurta na Dunaj. V Celje smo pripeli ob 1:00, kjer pa nas je pričakalo prečudovito presenečenje pred šolo, ki so nam ga pripravili učitelji, drugi delavci šole, bivši člani ekipe, starši in drugi podporniki. Bili smo ponosni in izredno veseli.

Brina Hus, 8. c in Black&White

Slovenija praznuje in mi z njo

V petek, 21. 6. 2024, smo s proslavo počastili dan državnosti, slovenski državni praznik, ki ga praznujemo v spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna država.

Proslava se je pričela ob 11. uri. Z nastopom so nas razveselili otroški in mladinski pevski zbor pod mentorstvom ge. Vlaste Ratej in g. Tima Matičiča, drugošolci s plesno točko pod mentorstvom ge. Brine Cehner, s solo glasbenim nastopom Angelina Cink, Tia Prah in Taja Vekuš ter s plesno točko Kiara Katja Jerič in Roza Potočnik pod mentorstvom ge. Alje Pliberšek Kuntarič.

Gospod ravnatelj je na prireditvi podelil priznanja za izjemne tekmovalne dosežke tistim učencem, ki so v tem šol. letu še posebej izstopali na državnih in mednarodnih tekmovanjih. To so: Julija Farčnik (7. a), Tjan Prtenjak (7. a), Neja Vogelsang (8. a.), Brina Hus (8. c), Miha Čujež (8. c), Jakob Kaučič (8. a). Iskrene čestitke vsem!

V ponedeljek, 24. 6., 2024, je pred nami še zadnji šol. dan, potem pa nas čakajo zaslužene počitnice. Naj bodo lepe, brezskrbne in polne lepih doživetij.

Koordinatorici proslave Nataša Sotošek in Alenka Koštomaj Čede

Prijetne počitnice vsem!

Obisk pustolovskega parka na Celjski koči

Učenci 6. razreda so v ponedeljek, 17. 6. 2024, obiskali pustolovski park na Celjski koči. Svoj pogum in spretnosti so preizkušali v adrenalinskem parku. Tam so jih pričakali inštruktorji, ki so učence naprej popeljali skozi navodila, jih opremenili z vso varnostno opremo in z vsakim izvedli preizkus na progi za učenje. Kasneje pa so se učenci, vsak po svojih sposobnostih, sprehajali po progah različnih težavnosti. Nekateri so se kljub strahu podali na progo, ki je bila visoko med drevesnimi krošnjami in jo tudi uspešno osvojili. Preživeli smo čudovit dan v naravi posijan s soncem.

Šola v naravi – Baška

4. dan

Barčica po morju plava …

Sicer smo se res zbudili v deževno jutro, vendar je bil današnji dan dokaz, da za vsakim dežjem vedno posije sonce. Ponovno smo imeli pester dan, ki smo ga začeli z urjenjem v prvi pomoči, razgibali smo možgane z zabavnim kvizom in obiskali Aquarium Baška. Po kosilu tokrat nismo imeli športnih aktivnosti, saj smo se z ladjo odpeljali na otok Sveti Grgur. Kljub temu da so nas na ladjico pospremili oblaki, se je na nebu kmalu prikazalo sonce. Na otoku smo nahranili in božali jelene lopatarje, spoznavali pa smo tudi zanimivo zgodovino otoka. Po plavanju smo odpluli nazaj proti Baški s prav posebnim spremstvom – mavrico. Večer smo zaključili z nakupom spominkom in še zadnjič prespali pred odhodom domov.

3. dan

Šport je pol zdravja!

Danes je bil zelo športen dan. Čeprav se nismo kopali, smo počeli veliko zanimivih stvari. Zbudili smo se malo kasneje, saj je zunaj deževalo. Po zajtrku smo pospravljali sobe, potem pa smo se prilagodili vremenu in odšli na orientacijski pohod po Baški. Bilo je super! Po kosilu smo imeli odmor, nato pa športne igre. Igrali smo nogomet in odbojko. V odbojki je zmagal 5. b, ki se je kasneje pomeril z učitelji. Nato smo odšli na plažo, kjer smo postavljali kamnite stolpe, nekaj kamnov pa smo odnesli s sabo in jih porisali. Po večerji smo imeli še plesni večer. Kljub slabemu vremenu je bil super dan.

Angelina, 5. c

2. dan

Skiro, sup, kajak in sončen dan … Kaj lepšega!

Tudi današnji dan je bil nepozaben. Ko smo se zbudili, smo imeli jutranjo telovadbo in zajtrk. Po zajtrku smo se preizkusili v vožnji s skiroji, nato pa smo vzeli supe, kajake, vesla in jopiče in se podali na plažo. Najprej sva se na supu vozili s sošolko. Valovi so nas kar odnašali. V morju smo se še igrali in nato odšli na kosilo. Bilo je zelo dobro. Imeli smo nekaj prostega časa in pouk. Izvedeli smo ocene naših pospravljenih sob. Naša soba je dobila oceno 5. Nato smo se šli kopat, plavali smo in spoznali veliko plavalnih tehnik. Po večerji smo se odpravili še na sprehod v mesto.

Ula, 5. b

1. dan

Petošolci smo končno prispeli v Baško!

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in se z avtobusom odpravili na pot do Baške na otoku Krk. Vozili smo se dolgo, vendar je bilo na avtobusu veselo. Ob pol dvanajstih smo prispeli k Celjskemu domu. Razvrstili smo se v sobe in si jih uredili. Sledilo je okusno kosilo. Po kosilu smo se lahko v sobah družili in končali s pospravljanjem sob. Petnajst čez dve nas je čakalo naše prvo kopanje. Juhu! Na začetku smo imeli testiranje našega plavanja, nato so nas razporedili v 7 plavalnih skupin. Začeli smo z učenjem plavanja. Učitelji so nas naučili veliko novega in zelo smo se zabavali. Imeli smo tudi malico in počitek. Po napornem popoldnevu na plaži smo se odpravili nazaj proti domu, kjer smo igrali različne športne igre: odbojko, badminton, namizni tenis in nogomet. Ob sedmih nas je čakala zelo dobra večerja s sladico. Po večerji smo se lotili pisanja dnevnika. Sedaj nas čaka še večerni sprehod do cerkvice in zaslužen počitek.

Zoja, 5. a

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj mladim raziskovalcem

V ponedeljek, 10. 6. 2024, je na Mestni občini Celje potekala zaključna prireditev s podelitvijo priznanj mladim raziskovalcem. Priznanja za raziskovalno delo v šol. letu 2023/2024 so prejeli Maj Lorger (9. a), Tim Škrinjar (9. a), Maša Žlavs (9. b), Brina Hus (8. c), Neja Vogelsang (8. a), Zara Sotlar (8. a ), Zoja Vidmar (8. a), Rudi Rodič (8. a), Julija Farčnik (7. a) in Tjan Prtenjak (7. a) ter mentorja Breda Krajnc in Žan Močivnik.

Letošnje raziskovalno leto je bilo izredno uspešno, saj se je na regijskem nivoju vseh 5 nalog uvrstilo v prvo skupino, štiri pa celo na državno srečanje v Murski Soboti – od tega sta dve nalogi prejeli zlato priznanje, dve pa srebrno.

Zlato priznanje:
Dveternica, avtorji: Maša Žlavs, Neja Vogelsang, Brina Hus; mentor: Žan Močivnik
Tic-tac-code, avtor: Rudi Rodič; mentor: Žan Močivnik

Srebrno priznanje:
Obvladovanje škodljivih mikroorganizmov v vodovodnih ceveh in na delovnih površinah I. osnovne šole Celje, avtorja: Maj Lorger in Tim Škrinjar; mentorica: Breda Krajnc
Vplivi na natančnost robota, avtorji: Maša Žlavs, Julija Farčnik, Tjan Prtenjak; mentor: Žan Močivnik

Uvrstitev v I. skupino na regijskem srečanju:
Ali so osnovnošolci predebeli?, avtorici: Zoja Vidmar, Zara Sotlar; mentorica: Breda Krajnc

Raziskovalcem in mentorjema iskreno čestitamo!

Naj športnik 2024

V sredo, 12. 6. 2024, je na III. OŠ Celje potekala prireditev za najboljše športnike osnovnih šol v Mestni občini Celje.

Učenci III. OŠ Celje so za izbrane športnike različnih osnovnih šol priredili pester plesni in glasbeni program. Prireditve sta se udeležila tudi profesionalna športnika – atleta, Vid Botolin in Simon Navodnik, ki sta mladim športnikom namenila nekaj vzpodbudnih besed.

Naj športniki naše šole, ki so se tudi udeležili prireditve, so:

  • Zala Valek 9. b (plavanje),
  • Nela Rozman 9. a (atletika),
  • Zarja Mastnak 9. a (judo),
  • Maj Lorger 9. a (rokomet),
  • Osskar Mernik 9. a (kolesarstvo),
  • Martin Fošnarič 9. b (plavanje).

 

Vsem učencem iskreno čestitamo za športne uspehe, ki so jih pridobivali tekom osnovne šole, ter jim želimo obilo športnega uspeha tudi v bodoče.    

 

Dostopnost