Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Ustvarjanje


Radijske delavnice z Alenom Podlesnikom


 
V petek, 1. decembra 2023, je učence, ki obiskujejo interesno dejavnost šolski radio, obiskal radijski in televizijski voditelj Alen Podlesnik.

Naši radijci so se z njim družili tri šolske ure. V tem času so spoznali, kako poteka delo radijskega novinarja, na kaj je treba biti pozoren pri govoru na radiu in pisanju scenarija. Skupaj z njim so izpilili scenarij za prvo decembrsko oddajo Radia Zvočnik in jo tudi uspešno posneli.

Vabljeni k poslušanju!

 

LEGO izziv prvošolcev

Ura matematike je bila v tem tednu zelo zabavna. Prvošolci smo se lotili reševanja lego izzivov. Razdelili smo se v skupine. Vsak član je imel določeno vlogo (vodja skupine, prinašalec kock, vodja tehnične izvedbe in poročevalec). Nastali so čudoviti izdelki, ki so zahtevali veliko truda, strpnosti, kreativnega mišljenja, ustvarjalnosti in medsebojnega sodelovanja.

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Dan slovenske hrane so bogatile dejavnosti, ki so ozaveščale naše učence o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Pogovarjali smo se o pomenu rednega zajtrkovanja za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Posebno pozornost smo namenili tudi lokalno pridelani hrani, pridelovalcem in predelovalcem hrane ter krepili zavedanje o pomenu domače trajnostne samooskrbe, ohranjanju čistega in zdravega okolja in ohranjanju podeželja.

Novinarske delavnice z Radiem Slovenija in nastop v radijski oddaji Hudo!

V sredo, 15. 11. 2023, so se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije­ – televizija, tisk in šolsko novinarstvo udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.
Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja in delo tonskega mojstra. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila skrb za duševno zdravje.
Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kdaj in zakaj so se nazadnje razjezili in kako so izrazili jezo. Povedali so tudi, kdaj so srečni in žalostni. Druga skupina je opravila pogovor z go. Višnjo Praprotnik, ki nam je zaupala, kako hitro prepozna zgodnje znake stisk pri učencih, kako z njimi opravlja razgovore in jim svetuje. Nato je sledil pogovor s šolsko svetovalno službo, in sicer z go. Marino Garić in go. Ano Kač. Zaupali sta nam, kakšne stiske sploh doživljajo otroci v osnovni šoli in kaj so največkrat razlogi za doživljanje stisk.
Tretja skupina je intervjuvala gosta g. Luko Agreža – Celjana, strastnega raziskovalca življenja in psihoterapevta, čigar delo temelji na psihodinamskem pristopu, izvaja pa individualno, partnersko in skupinsko obliko psihoterapije. Razložil nam je, kdaj stiske prerastejo v motnje – kdaj nas mora zaskrbeti, ker ni že vsako razmišljanje o nesmislu življenja problem. Pojasnil nam je, kako splet in družbena omrežja vplivajo na duševno zdravje mladih in kako smo otroci zasvojeni z mobilnimi telefoni. Četrta skupina je opravila intervju s starejšimi učenci; ti so razložili, kaj jim predstavlja stres in kako se z njim spopadajo. Razgovorili so se tudi o medvrstniškem nasilju, o možnosti samopoškodovanja in za konec dodali, kako oni skrbijo za telesno ter duševno zdravje.
Novinarki sta posneli pogovor z uspešno športnico, judoistko, Zarjo Mastnak, hkrati pa sta intervjuvali še tretješolce, ki so debatirali na temo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Ko smo učenci končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami smo končali ob 13. uri.
V soboto, 18. 11. 2023, smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. V oddaji ste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih učenci posneli na šoli.
Pred oddajo smo si ogledali še prostore Radia Slovenija, ob zaključku pa se sprehodili po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.
Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://prvi.rtvslo.si/podkast/hudo/44962476/175002072. Vabljeni k poslušanju!

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – televizija, tisk in šolsko novinarstvo z mentoricama Katjo Sojič in Katjo Janič

Premiera muzikala Popolni načrt

V torek, 3. 10. 2023, so naši učenci premierno uprizorili muzikal Popolni načrt. V polni dvorani Celjskega doma so navdušili obiskovalce in poželi stoječe ovacije. Z izjemnimi vokali, dovršeno plesno koreografijo in scenografijo ter neverjetno energijo so dokazali, da se lahko ob bok postavijo poklicnim glasbenikom.

29 učencev od 4. do 9. r. je pod mentorstvom Mojce Kamenšek, Ines Murečehajić, Alje Pliberšek Kuntarič in Matica Doklerja navdušilo s predstavo, ki je dodala delček v mozaik kulturnega dogajanja v Celju ter poskrbela za promocijo naše šole in tudi mesta Celje.

Z nastopom so razveselili tudi celjske osnovnošolce, saj so štiri dopoldanske predstave v času od 3. do 6. 10. namenili ravno njim.

Vsem nastopajočim in njihovim mentorjem iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za predanost projektu. Ponosni smo na vas!

Nastopajoči: Brina Kužner, Ema Sevšek, Neli Pavljak, Vita Rop, Zoja Klep, Xhenisa Lutolli, Anđela Milidrag, Tia Plešnik, Angelina Cink, Maja Kovačević, Kiara Katja Jerič, Jaka Rak, Ula Šmigoc, Gaber Laznik, Mija Ošljak, Tinkara Kvas, Taja Vekuš, Maja Cokan, Zoja Juvan, Tea Agatić, Luna Bernard, Taja Kokotec, Qazim Rraci, Maja Cokan, Roza Potočnik, Trina Mihelak, Tia Prah, Anamarija Prepadnik.

Priložnost, da si ogledate predstavo, imate še v petek, 6. 10. 2023, ob 18. uri. Vabljeni! In ne pozabite na rezervacijo vstopnic na info@iosce.si.

Pozdrav ptic miru

V soboto, 30. septembra 2023, smo se z nekaterimi učenci iz 7. in 9. razreda udeležili osrednje prireditve projekta Pozdrav ptic miru v mestu Celje. Predstavili smo se z likovnim izdelkom in obiskovalcem delili pozitivne misli, ki so jih pripravili učenci od 5. do 9. razreda.

Dostopnost