Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Ustvarjanje


La France voyage (Francija potuje)

V četrtek, 9. 3. 2023, smo učenci I. osnovne šole Celje, ki se učimo francoščino, dobili obisk Clare Picart s Francoskega inštituta v Ljubljani. Clara je Francozinja, torej naravna govorka francoščine. Z njo smo se igrali različne igre, kot na primer spoznavanje po francosko, predstavljanje francoskega besedišča in družabno igro Jeu de l’oie, s katero smo spoznavali Francijo. Seveda se nam je Clara tudi po francosko predstavila in nam zaupala veliko zanimivosti iz svojega življenja. Za konec nam je podarila zelo dobre karamele. Cilj delavnice je bilo učenje s pomočjo naravne govorke in spoznavanje Francije in francoščine na splošno.

Zahvaljujoč naši učiteljici francoščine ge. Heleni Stepišnik, ki  našo šolo vsako leto prijavi v projekt Francija potuje ali La France voyage, smo spoznali že več mladih Francozinj, ki sodelujejo v tem projektu in pripravljajo delavnice, s katerimi slovenski učenci dobimo veliko novega znanja in spoznamo različne načine učenja francoščine.

Maj Valek, 9. a

Pustovanje

V torek, 21. 2. 2023, so imeli učenci prvega, drugega in tretjega razreda dan dejavnosti – Šege in navade.

Danes smo lahko prišli v šolo oblečeni v kostume, ker je pustni torek. Najprej smo ustvarili kurente, potem smo šli na sprehod in nazadnje v dvorano na pustno rajanje. Imela sem se super. Vsi smo se zabavali.

Katalin Selič, 3. b

 

Policist Leon svetuje

V četrtek, 8. decembra 2022, smo imeli petošolci 1. del projekta Policist Leon svetuje. Najprej nam je policist razdelil delovne zvezke, ki nam bodo v pomoč pri izvedbi projekta. Nato nam je predstavil svoje delo, varnost na smučišču in rokovanje z orožjem. Največ časa smo namenili pogovoru o nevarni uporabi pirotehničnih sredstev. Projekt je zelo zanimiv.

Anže Plahutnik, 5. a

Novoletne delavnice

V ponedeljek, 5. 12. 2022, smo z učenci prve triade izvedli tehniški dan Novoletne delavnice. Ustvarili smo različne izdelke s pomočjo različnih tehnik (odtiskovanje, papirnata tehnika). Učenci so izdelali raznovrstne voščilnice, okraske iz das mase in slanega testa, božične nogavice, jelenčke iz kartona in žice. Nastali so čudoviti izdelki izpod rok najmlajših učencev naše šole. Večino izdelkov so učenci odnesli domov, nekatere okraske pa bomo obesili na smreko v avli Kosovelove enote. Dan smo zaključili s prijetnimi vtisi.

Nastop v radijski oddaji Hudo!

V soboto, 26. 11. 2022., smo se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – televizija in tisk odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo radijske voditeljice ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. Govorili smo kreativnem pisanju in branju. Po oddaji smo si ogledali še prostore Radia, nato pa se sprehodili še po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.

Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/hudo/44962476. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk z mentorico Katjo Janič

Novinarske delavnice z Radiem Slovenija in nastop v radijski oddaji Hudo!

V sredo, 23. 11., smo se učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije­ – tisk in televizija udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja, tonskega mojstra ipd. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila kreativno pisanje.

Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kaj radi berejo. Druga skupina je opravila pogovor z učiteljema; učiteljica matematike in naravoslovja ga. Breda Krajnc nam je zaupala, kako se napiše dober potopis, učitelj računalništva g. Žan Močivnik pa, zakaj je pomembna računalniška pismenost. Tretja skupina je posnela intervju z osmošolkami, ki so razmišljale o tem, kaj moraš znati, da napišeš dober spis. Četrta skupina je intervjuvala pisateljico Deso Muck. Učenci so posneli tudi pogovor z dvema uspešnima športnikoma – Vidom in Miho Čuježem ter učiteljico Mojco Kamenšek, ki je z dvema učenkama predstavila nov projekt na šoli – muzikal. 

Ko smo končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami so končali ob 13. uri.

V soboto, 26. 11., se bomo odpravili v Ljubljano, kjer bomo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji boste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih posneli na šoli. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk in televizija z mentorico Katjo Janič

Dostopnost