Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V petek, 5. 4., so imeli učenci od 4. do 9. razreda kulturni dan. Obiskali so različne kulturne ustanove v Celju, do katerih so se odpravili kar peš. Zjutraj so se zbrali pred šolo, vzeli malico in z razredniki odšli na pot.

Četrtošolci so si ogledali Celjski strop v osrednji dvorani Stare grofije (Pokrajinski muzej) in arheološko razstavišče Celeia – mesto po mestom v kleti Knežjega dvora. Gre za doslej največjo predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ« (na mestu, na tleh).

Petošolci so obiskali Hermanov brlog in se sprehodili po mestu, kjer so opazovali in iskali različne kulturne ustanove.

Šestošolci so si ogledali Zgodovinski arhiv Celje in obiskali Osrednjo knjižnico Celje, domoznanski oddelek.

Sedmošolci so obiskali Pokrajinski muzej Celje, kjer so si ogledali Knežji dvor. V Osrednji knjižnici Celje so v okviru projekta Rastem s knjigo v dar prejeli knjigo pisateljice Irene Androjna Modri otok.

Osmošolci so si v Pokrajinskem muzeju Celje ogledali razstavo o Celjanki Almi Karlin, svetovni popotnici, pisateljici in raziskovalki, ki je v letih 1919–1927 sama prepotovala svet. V galeriji sodobne umetnosti so se udeležili likovne delavnice in se tudi sami preizkusili v vlogi umetnika.

Devetošolci so si ogledali Fotoatelje in galerijo Pelikan, edini prvotno ohranjeni stekleni atelje v Sloveniji in eden redkih v Evropi, zgrajen konec 19. st. Kasneje so obiskali še celjski zapor Stari pisker. Seznanili so se z zgodovino zapora, zlasti v času 2. svetovne vojne.

Sedmošolci so o dnevu dejavnosti zapisali:
V petek, 5. 4. 2024, smo imeli sedmošolci kulturni dan. Ob 8.30 smo se zbrali pred šolo in se odpravili proti muzeju Knežji dvor. Tam nas je sprejel vodič, ki nam je ob zanimivem vodenju pripovedoval o zgodovini Celjskih grofov. Spoznali smo veliko novih stvari, najbolj pa nam bo v spominu ostalo, da smo videli ostanke kosti oziroma okostja Celjskih grofov.

Po ogledu muzeja smo se opravili do Osrednje knjižnice Celje. Tam nam je knjižničarka pripovedovala o knjigah in nas spodbujala k branju. Po njeni razlagi smo reševali kviz o knjigah, nato pa smo si ogledali sobo, v kateri se zbirajo vse knjige, ki jih odvržemo v knjigomat. Videli smo tudi stroj, ki ločuje knjige po zvrsteh. Po ogledu sobe in reševanju kviza so nam knjižničarke dale knjigo Modri otok, ki jo je napisala Irena Androjna. Po ogledu knjižnice smo se vsi odpravili proti šoli in na kosilo.

Dan nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko o zgodovini Celja, vsi pa smo v dar prejeli tudi knjigo.

Lorena in Amina 7. c

Dostopnost