Arhiv novic
Eko dan
Dne 3. 10. 2012 smo na I. OŠ Celje imeli Eko dan. Bil je »pisan«, poln raznih aktivnosti in novih spoznanj.
V 1. razredu so učenci ustvarjali iz jesenskih listov in plodov, drugošolci so ustvarjali iz odpadne embalaže, v 3. razredu so naredili eko mesto iz odpadne embalaže, četrtošolci pa so naredili hobotnico, tudi iz odpadnega materiala. Petošolci so iz različnega odpadnega materiala izdelovali predmete po svoji domišljiji, na koncu pa so svojim sošolcem in učiteljici predstavili njihovo uporabo.
Učenci 6. razreda so se odpeljali na kmetijo, kjer se ukvarjajo tudi s sadjarstvom. Tam so se seznanili z vrstami sadovnjakov, pridelavo, skladiščenjem in predelavo jabolk. Za zaključek so v šoli naredili plakate in postavili razstavo različnih sort jabolk.
Zanimivo je bilo tudi sedmošolcem. Z vlakom so se odpeljali v Šentjur na srednjo kmetijsko šolo, kjer so spoznavali poklic slaščičarja (pekli so sladice) in si ogledali kmetijske stroje. Slednje je bilo zanimivo predvsem za fante.
Zanimivo je bilo tudi sedmošolcem. Z vlakom so se odpeljali v Šentjur na srednjo kmetijsko šolo, kjer so spoznavali poklic slaščičarja (pekli so sladice) in si ogledali kmetijske stroje. Slednje je bilo zanimivo predvsem za fante.
Učenci 8. in 9. razredov so ostali v šoli. Osmošolci so spoznavali zdrav zajtrk (sami so ga pripravili), se poučili o pomenu gibanja in o pomenu vode za človeštvo. Devetošolci pa so pekli medenjake in istočasno spoznavali pomen kulturne dediščine. Njihova tema je bila Od zrna do kruha.
Z organizacijo in izvedbo so bili vsi učenci zelo zadovoljni, to pa se je opazilo tudi pri njihovi zavzetosti in aktivnosti pri delu. Z zanimanjem pa so si še naslednji dan ogledovali razstave na hodnikih.
Breda Krajnc
eko koordinatorica
eko koordinatorica
Poučna ekskurzija v Prekmurju
Učenci 6. a in 6. b razreda smo imeli poučno ekskurzijo v Prekmurje.
Zjutraj smo se zbrali pred šolo. Vzeli smo malico in odšli na parkirišče, kjer nas je čakal avtobus. Po prijetni vožnji smo hitro prispeli do naše prve postaje. To je bila Bogojina oz. cerkev, ki je nekaj posebnega, saj je načrte za njeno preureditev narisal Jože Plečnik. Pogledali smo si njeno notranjost in primerjali razlike med ostalimi katoliškimi cerkvami in Plečnikovo. Opazili smo vse polno glinenih vrčev in krožnikov, lesen strop in mogočne marmorne stebre. Nekaj posebnega je tudi zvonik, ki je okrogle oblike. Ker stoji cerkev na manjši vzpetini, je vidna daleč naokrog.
Po malici smo se odpravili v Filovce, kjer je muzej lončarstva in stavbarstva na prostem. Tam smo si ogledali staro peč, v kateri žgejo keramične izdelke na poseben način – črna keramika, lončarjevo in kovačevo hišo – cimpračo, nazadnje pa nam je lončar pokazal še izdelovanje posodic iz gline. Veliko sošolcev si je kupilo tudi kakšno glineno posodico za spomin.
Z zanimanjem smo prisluhnili razlagi vodičke, še posebej takrat, ko nam je govorila v prekmurskem narečju. Poleg zanimive govorice smo opazili še neko posebnost, in sicer dvojezične napise na krajevnih tablah in zgradbah. To je pomenilo, da smo že bili blizu madžarske meje.
Pot smo nadaljevali v Veržej, natančneje do Babičevega mlina na Muri. Tam nas je prijazno sprejel gospod Babič in nam predstavil zgodovino mlina. Povedal nam je tudi, s katerimi težavami se spopadajo v današnjem času, saj je njihov mlin edini še delujoči od mnogih mlinov, ki so bili na tej reki. Tudi tu so mnogi kupili moko, nekateri kar po 5 kg ali več.
V Veržeju smo odšli tudi na kosilo, ki nam je vsem zelo teknilo. Ko smo pojedli, smo se odpeljali do Čebelarstva Tigeli v Krapju. Tam smo si ogledali star in nov čebelnjak in pripomočke, ki jih rabijo čebelarji pri svojem delu. Gospa nam je povedala veliko zanimivega o čebelah, njihovem pomenu za človeka, odgovarjala je na naša vprašanja in nam za pokušino ponudila tri vrste medu in okusne medenjake. Nazadnje nam je razdelila še vosek in vrvico, da smo si izdelali svečke. Seveda smo tudi tu nekateri kupili med ali svečke.
S tem ogledom se je naša poučna ekskurzija zaključila. Vsi smo se strinjali, da smo preživeli prijeten dan, ki nam bo vsem ostal še dolgo v spominu.
Iva Drozg in Nina Lilija Sotler, 6. b
Prvi planinski izlet
V soboto, 6. 10. 2012, smo imeli učenci od 2. do 4. razreda prvi planinski izlet. Pot nas je vodila na Brnico (457m), kjer je bilo srečanje mladih planincev. Prišli smo z vseh koncev Savinjske regije. Srečali in družili smo se s prijatelji, sodelovali v družabnih igrah in si prislužili sladke nagrade. Bilo je zelo lepo.
Eko dan na predmetni stopnji
6. razred
Šesti razredi smo se pred šolo zbrali ob 8.15, vzeli malico in odšli na parkirišče pred šolo. Ob 8.30 smo se z avtobusom odpeljali na idilično kmetijo Dimec v Šmartnem v Rožni dolini. Gospodar kmetije, ki je tudi strokovnjak za sadjarstvo, nas je odpeljal na kratek sprehod do en hektar velikega sadovnjaka. Odprl je ograjo in vsi smo vstopili v bogat sadovnjak. Povedal nam je skoraj vse o jablanah in jabolkih; kako jih je potrebno posaditi, kako je potrebno ves čas skrbeti za zaščito, opisal je različne vrste, povedal, kdaj so zrela za trganje, kako jih lahko predelujemo in kako jih skladiščimo. Na koncu smo lahko odšli med nasad in si odtrgali jabolko ter ga pojedli.
Čez približno deset minut smo se odpravili iz sadovnjaka do kmetije, kjer smo imeli malico. Ko smo jedli, so nam postregli okusen jabolčni sok. Lahko smo si šli ogledat tudi krave in muce, nato pa se je odmor končal. Dobili smo učne liste na temo jabolka. Gospoda smo prosili, da nam je pomagal odgovoriti na vprašanja, ki so bila na listu, potem pa smo odšli v sobo in si ogledali postopek predelave jabolk v jabolčni sok. Videli smo stiskalnico, stroj za pasterizacijo in še stroj za sušenje jabolčnih krhljev. Nazadnje nam je povedal še, kako zelo pomembne so za naše življenje čebele.
Čez približno deset minut smo se odpravili iz sadovnjaka do kmetije, kjer smo imeli malico. Ko smo jedli, so nam postregli okusen jabolčni sok. Lahko smo si šli ogledat tudi krave in muce, nato pa se je odmor končal. Dobili smo učne liste na temo jabolka. Gospoda smo prosili, da nam je pomagal odgovoriti na vprašanja, ki so bila na listu, potem pa smo odšli v sobo in si ogledali postopek predelave jabolk v jabolčni sok. Videli smo stiskalnico, stroj za pasterizacijo in še stroj za sušenje jabolčnih krhljev. Nazadnje nam je povedal še, kako zelo pomembne so za naše življenje čebele.
Preden smo se zahvalili, smo dobili zelo dobro jabolčno pito, ki smo je bili vsi zelo veseli. Ko smo pojedli, smo se zares poslovili in odšli na avtobus. Vožnja je minila hitro, saj smo se zabavali in pogovarjali. Ko smo prispeli na parkirišče, smo se odpravili nazaj v šolo in delali različne plakate, nekaj učencev pa je na hodniku pripravilo še razstavo.
Današnji dan nam je bil vsem zelo všeč in veliko smo se naučili.
Današnji dan nam je bil vsem zelo všeč in veliko smo se naučili.
IVA DROZG, 6. b
7. razred
V sredo, 3. 10. 2012, je 7. razred obiskal Šolski center Šentjur. Tja smo se odpeljali z vlakom. Potekale so številne delavnice z različnih področij: strojništva, peke pekovskega peciva (polžki, slaniki, srčki …), peke slaščičarskega peciva (breskvice, zavitki …), računalništva. Večina nas je bila zadovoljna z dnevom in bi ga še kdaj ponovili. Razdelili smo se v 4 skupine. V 1. in 2. skupini smo bili učenci 7.b razreda, v 3. in 4. pa učenci 7.a.
Manca Medved in Leila Bohorč, 7. b
8. razred
V sredo, 3. 10. 2012, smo imeli eko dan. Razdeljeni smo bili v 3 skupine, vsaka je imela svoj program. Naša skupina je začela v učilnici za nemščino, ostali dve pa v telovadnici in učilnici za biologijo. Iz reklamnega papirja smo izdelovali ljudi iz zdrave hrane. V telovadnici smo se ukvarjali s športom, nato smo se odpravili v računalniško učilnico, kjer smo merili svoj ITM (indeks telesne mase). Po končanem delu smo se odpravili v učilnico za biologijo, kjer smo čistili umazano vodo in spoznavali dele mikroskopa. Po končanem eko dnevu smo se odpravili domov.
Nal Guček, 8. b
9. razred
KULINARIČNA DELAVNICA
Danes, 3. 10. 2012, smo imeli prvi eko dan v tem šolskem letu. Za 9. razrede so bile organizirane 3 delavnice, in sicer:
– kulinarična delavnica
– likovna delavnica in
– delavnica, pri kateri smo si pisali pregovore na temo kruha.
V skupini C smo začeli svoje delo v gospodinjski učilnici, kjer smo si najprej prebrali zanimiv članek, imenovan ” Kruh – darilo človeku in bogovom.”
Nekoč so verjeli v čarodejno moč kruha in so ga darovali vodi, ognju, vetru in Bogovom.
Izdelavo kruha iz kislega testa so od Egipčanov prevzeli Židje, Grki in Rimljani.
Beseda pšenica prihaja iz pravoslovanske besede ”pšeno”, kar pomeni zrno.
Kislo testo bilo najbolj razširjeno sredstvo za vzhajanje kruha.
Rž so v Evropo prinesli Huni.
Uživanje je danes prav paradoksalno – nekoč bi dali vse za rezino belega kruha, danes pa se ga otepamo, ker so to škodljivi ogljikovi hidrati, ki redijo.
Heiden (ime Ajda) priča o tem, da izvira iz nekrščanskih dežel, saj se je začela širiti iz Mongolije.
Beseda pšenica prihaja iz pravoslovanske besede ”pšeno”, kar pomeni zrno.
Kislo testo bilo najbolj razširjeno sredstvo za vzhajanje kruha.
Rž so v Evropo prinesli Huni.
Uživanje je danes prav paradoksalno – nekoč bi dali vse za rezino belega kruha, danes pa se ga otepamo, ker so to škodljivi ogljikovi hidrati, ki redijo.
Heiden (ime Ajda) priča o tem, da izvira iz nekrščanskih dežel, saj se je začela širiti iz Mongolije.
Po prebranem besedilu smo se lotili dela oz. peke medenjakov. Učiteljica nam je dala pripravljeno zmes in že smo začeli oblikovati z modelčki. Različne oblike smo dali v pečico.
Med nestrpnim čakanjem smo naredili veliko srce, na katerega smo dodali oblike cvetov.
Po 15. min. peke so se medenjaki morali malo ohladiti in že smo jih lahko zaužili!
Kasneje smo oblikovali še majhne kroglice in jih posladkali s sladkorjem v prahu.
Naš čas v kulinarični delavnici se je končal in že smo odhiteli naprej v likovno učilnico.
Med nestrpnim čakanjem smo naredili veliko srce, na katerega smo dodali oblike cvetov.
Po 15. min. peke so se medenjaki morali malo ohladiti in že smo jih lahko zaužili!
Kasneje smo oblikovali še majhne kroglice in jih posladkali s sladkorjem v prahu.
Naš čas v kulinarični delavnici se je končal in že smo odhiteli naprej v likovno učilnico.
Samanta Kunšt, 9. a
Eko dan v 5. razredu
Učenci 5. razredov smo bili v sredo, 3. 10. 2012, na EKO – TEHNIŠKEM dnevu zelo ustvarjalni, domiselni in inovativni. Iz raznega odpadnega materiala, ki smo ga nekaj prinesli sami, nekaj pa nam ga je pripravila naša učiteljica, smo izdelali najrazličnejše stvari. Poimenovali smo jih kar sami in na koncu predstavili sošolcem in učiteljici, kako delujejo in zakaj jih lahko uporabljamo.
Eko dan v 4. razredu
Tema: IZDELOVANJE HOBOTNIC
Danes, 2. 10. 2012, smo imeli EKO DAN.
4. A
Na internetu smo pogledali, kakšna je in kje živi hobotnica. Po malici smo pogrnili mize in pričeli delati hobotnice. Naredili smo tri male in eno veliko. Dobili smo balone različnih velikosti. Potem smo se razdelili v skupine. Balone smo polepili s papirjem in lepilom, potem smo jih posušili s sušilnikom za lase. Lovke smo naredili iz pene, žice in gumbov. Lovke in glavo smo zlepili skupaj. Ko smo končali, smo naredili razstavo.
4. B
V torek, 2. 10. 2012, smo iz odpadnega materiala izdelovali hobotnice. Preden smo začeli ustvarjati, smo si najprej ogledali kratek film o hobotnici. Potem nam je učitelj razdelil material. Pogrnili smo si mize, da smo lahko pričeli z delom. Naredili smo eno veliko hobotnico in nekaj malih. Na koncu smo naredili še lepo razstavo.