V ponedeljek, 5. 12. 2022, smo z učenci prve triade izvedli tehniški dan Novoletne delavnice. Ustvarili smo različne izdelke s pomočjo različnih tehnik (odtiskovanje, papirnata tehnika). Učenci so izdelali raznovrstne voščilnice, okraske iz das mase in slanega testa, božične nogavice, jelenčke iz kartona in žice. Nastali so čudoviti izdelki izpod rok najmlajših učencev naše šole. Večino izdelkov so učenci odnesli domov, nekatere okraske pa bomo obesili na smreko v avli Kosovelove enote. Dan smo zaključili s prijetnimi vtisi.
V ponedeljek, 28. 11. 2022, je v dvorani Golovec potekal finale področnega tekmovanja v rokometu za učenke osnovnih šol. Naša dekleta so si z odlično borbenostjo priigrale 1. mesto in se s tem uvrstile v četrtfinale državnega prvenstva. V prvi tekmi so premagale učenke I. OŠ Žalec, v drugi pa učenke OŠ Petrovče.
Tekmovanja so se udeležile naslednje učenke:
– Alina Novak (6. a),
– Zoja Rea Privšek (6. a),
– Taja Kokotec (6. b),
– Pia Vrečer (7. a),
– Zoya Brglez (7. c),
– Tija Kavalar (8. a),
– Larissa Zukić (8. b),
– Živa Marciuš (9. a),
– Tiana Novak (9. a).
V soboto, 26. 11. 2022., smo se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – televizija in tisk odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo radijske voditeljice ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. Govorili smo kreativnem pisanju in branju. Po oddaji smo si ogledali še prostore Radia, nato pa se sprehodili še po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.
Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/hudo/44962476. Vabljeni k poslušanju.
Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk z mentorico Katjo Janič
V sredo, 23. 11., smo se učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk in televizija udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.
Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja, tonskega mojstra ipd. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila kreativno pisanje.
Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kaj radi berejo. Druga skupina je opravila pogovor z učiteljema; učiteljica matematike in naravoslovja ga. Breda Krajnc nam je zaupala, kako se napiše dober potopis, učitelj računalništva g. Žan Močivnik pa, zakaj je pomembna računalniška pismenost. Tretja skupina je posnela intervju z osmošolkami, ki so razmišljale o tem, kaj moraš znati, da napišeš dober spis. Četrta skupina je intervjuvala pisateljico Deso Muck. Učenci so posneli tudi pogovor z dvema uspešnima športnikoma – Vidom in Miho Čuježem ter učiteljico Mojco Kamenšek, ki je z dvema učenkama predstavila nov projekt na šoli – muzikal.
Ko smo končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami so končali ob 13. uri.
V soboto, 26. 11., se bomo odpravili v Ljubljano, kjer bomo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji boste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih posneli na šoli. Vabljeni k poslušanju.
Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk in televizija z mentorico Katjo Janič
Tudi letos smo obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Del dneva smo namenili ozaveščanju o:
- tem, da hrane ne mečemo stran,
- prednostih lokalne oziroma slovenske hrane,
- razmisleku o prehranjevalnih navadah.
Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan«. Maslo in mleko sta že vsa leta poleg kruha, medu in jabolk pomembni sestavini tradicionalnega zajtrka. Vse sestavine smo nabavili čim bližje, vsekakor so pridelane in predelane v Sloveniji. Mleko in priporočeni mlečni izdelki so bili tudi tema za izvedbo spremljajočih dejavnosti ob izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in današnjega dneva dejavnosti.
Ta dan že tradicionalno izpostavljamo pomen čebel, medu in opraševanja, zato nas je obiskal čebelar in nam približal življenje čebel ter delo čebelarja. Ob vse večjem zavedanju pomena trajnostnega in zdravega prehranjevanja smo poudarili še posebno vlogo, ki jo predstavlja ekološko pridelana hrana. Učence želimo ozavestiti o pomenu lokalno pridelane hrane. Iskali smo odgovore, zakaj je dobro, da je hrana pridelana v Sloveniji. Prav gotovo pa je dan slovenske hrane tudi dan, ko lahko skupaj iščemo načine, kako zmanjšati količino odpadne hrane. Več informacij o pomenu tega dneva najdemo na spletnih straneh:
https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/
https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki
Naše aktivnosti so potekale v učilnicah in na terenu. Po jutranji telovadbi smo ob zvokih pesmi Čebelar zajtrkovali mleko (Mlekarna Celeia), maslo Flis (Grušovlje pri Šempetru), bio pšenični polbeli kruh s korenčkom (Vita Activus, Podvin pri Polzeli), med (Čebelarstvo VITA-MED, Podplat na Kozjanskem), bio jabolka Terezija Žogan (Slatina pri Ponikvi).
Učence od 1. do 4. razreda je nato obiskal čebelar g. Gradišnik, starejši učenci pa so se podali na obiske kmetij in proizvodnih obratov, kjer pridelujejo in predelujejo slovensko hrano.
Delavnice v učilnicah:
- r.: Lokalno sadje in zelenjava
- r.: Slovensko mleko in mlečni izdelki
- r.: Lokalno meso in mesni izdelki
- r.: Prihodnost je v naših rokah
- r.: Obisk kmetije Podpečan
- r.: Delavnice na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti: eko vrtiček, izložbena ureditev na temo hrane, zemlja, kaj nam ponujaš
- r.: Obisk kmetije Flis
- r.: Delavnica o prehrani mladostnika
- r.: Obisk Celjskih mesnin