Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Ustvarjanje


Državni festival FLL raziskovalci

V soboto, 27. 5. 2023, smo odšli na državni festival FLL junior. Najprej smo se ob 8.15 zbrali na parkirišču za šolo. Med vožnjo smo poslušali glasbo in si govorili šale. Bilo je res zabavno. Čez nekaj časa smo prispeli v Trbovlje, natančneje na prizorišče z imenom Katapult. Tam se je šele začel pravi festival. Najprej smo razpakirali model in preizkusili programe. Čez nekaj časa smo bili na vrsti za predstavitev pred občinstvom. Pri tem smo se odlično odrezali. Še malo kasneje smo bili na vrsti za predstavitve pred radovedneži in tudi pri tem nam je šlo zelo dobro. Sledila je podelitev medalj za vse udeležence. Celotnega dneva ne bom nikoli pozabil, saj je bilo res zelo poučno, zanimivo in predvsem zabavno.

Anže Plahutnik, 5. a

Evropska vas – Malta

Učenci I. osnovne šole Celje smo tudi letos z velikim veseljem sodelovali pri projektu Evropska vas. V letošnjem šolskem letu smo raziskovali in spoznavali državo Malto. Naše novo znanje smo utrjevali skozi različne ustvarjalne delavnice. Ponosni smo, saj so pri projektu sodelovali vsi oddelki naše šole, vključno z oddelki bolnišnične šole. Rezultat vseh sodelovanj je bil lepo predstavljen na naši stojnici ob otvoritvi projekta, ki je potekala 9. maja. Našo šolo so na ta dan uspešno zastopale sedmošolke, ki so mimoidočim predstavljale Malto. V šolski kuhinji so za otvoritev spekli tudi tradicionalne malteške piškote, naši učenci pa so program dogajanja popestrili še s plesno točko pod mentorstvom učiteljice za šport.

Tehniški muzej Bistra

V četrtek, 30. 3. 2023, smo se učenci osmega razreda odpravili v Tehniški muzej Slovenije, ki se nahaja v Bistri. Pred šolo smo se zbrali ob 7.45 ter se odpravili proti avtobusu, ki nas je odpeljal do muzeja. Ko smo prispeli na cilj, smo pojedli malico in se razdelili v dve skupini ter začeli z ogledom.
Najprej smo si ogledali avtomobile, ki jih je vozil Josip Broz Tito, predsednik nekdanje Jugoslavije. Potem smo se odpravili po drugem delu stavbe, kjer nam je vodič predstavil kolesa in druga vozila. Kasneje smo si na kratko ogledali še motorje. Ob koncu ogleda smo se odpravili v zadnjo stavbo, kjer smo videli generator in še mnoge druge zanimive naprave. Za konec pa smo tudi sami izdelali elektromotor. Dan je bil zelo poučen, zanimiv in vreden ogleda.

Nikolina, Nela, Lia in ostali osmošolci

   

Prva pomoč (TD)

V sredo, 29. 3. 2023, smo imeli tehniški dan. Najprej smo spoznali pomen hitre prve pomoči, potem pa življenjsko zgodbo g. Janeza Hudeja. Meni se je zdelo boljše drugo predavanje. V prvih dveh urah nam je g. Rok Kovačič predstavil temeljne postopke oživljanja, uporabo defibrilatorja in nam povedal veliko poučnih zgodb iz svoje reševalske kariere. Na drugem predavanju nam je g. Hudej predstavil svojo življenjsko zgodbo, kako je postal invalid in kako se mu je zaradi tega spremenilo življenje. Njegova zgodba se me je zelo dotaknila. Sledil je del z go. Minco iz Zavoda Vozim, z njo smo preizkusili t. i. “pijana očala”, odgovarjali smo na vprašanja in ocenjevali mite ter resnice o alkoholu, uporabi mobilnih telefonov ter varnosti v prometu. Dan se mi je zdel zanimiv in poučen.
Marko Bojić, 8. a

Legoslovci obiskali TE Šoštanj

V petek, 24. 3. 2023, smo FLL ekipa Legoslovci obiskali TE Šoštanj. Spoznali smo delovanje termoelektrarne, ki jo predstavljamo na našem LEGO modelu. Zjutraj smo se z vlakom odpeljali v Šoštanj. Tam nas je sprejel vodja izobraževanj v TEŠ g. Matjaž Posinek. Najprej nam je predstavil postopek, kako iz premoga pridobivajo električno energijo. Nato smo odšli na ogled novega bloka 6. Sprehodili smo se mimo mlinov premoga, peči, generatorja in transformatorja in se fotografirali ob hladilnem stolpu. Z dvigalom smo se odpeljali kar 128 m visoko, na vrh kotla. Odprl se nam je razgled na Šaleško dolino in na hladilni stolp pod nami. Po zasluženi malici smo se sprehodili do deponije premoga in si ogledali Družmirsko jezero, ki je nastalo zaradi odkopavanja premoga in velja za najgloblje jezero v Sloveniji.

Anže Plahutnik, 5. a

 

 

Sejem Altermed

V soboto, 18. 3. 2023, in nedeljo, 19. 3. 2023, smo se v okviru projekta Ekošola udeležili sejma Altermed. V letošnjem šolskem letu smo si za sestavino izbrali proso, saj je letos leto prosa. Učenci so se poučili o zdravilnosti prosa, njegovem izvoru, zgodovini in njegovi uporabi. Na te teme so izdelali tudi plakate, ki so jih obiskovalcem predstavili na sejmu. Mentorice Polona Gorišek, Mojca Kamenšek, Alja Jereb in Aljoša Klun smo z učenci pripravile dve jedi. Za sladko jed smo izbrali sladke prosene kroglice, za slano jed pa proso z zelenjavo – prosotko. Prav tako smo proso tudi posejali, da so učenci lahko videli, kako kali. Obiskovalci sejma so izredno pohvalili obe pripravljeni jedi in znanje, ki so ga imeli učenci o izbranem žitu. Našo predstavitev je ocenila tudi komisija, zato nestrpno čakamo rezultate.
V projektu so sodelovali Ema Sevšek (3. a), Zoja Klep, David Plahutnik in Saj Ošljak (vsi 4. a). Pri pripravi in oblikovanju sladkih prosenih kroglic so nam dan pred sejmom prijazno pomagali učenci 6. c.
Mentorice

V soboto, 18. 3., in nedeljo, 19. 3. 2023, smo se učenci I. osnovne šole Celje udeležili sejma Altermed. Pred tem smo jedi, ki smo jih ponujali na stojnici, tudi skuhali in poskusili na šoli. Pripravljali smo prosotko (rižota iz prosa in zelenjave) ter sladke prosene kroglice. Med kuhanjem smo se zabavali. Izdelali smo tudi plakate z recepti in dejstvi o prosu.
Na dan, ko smo se sejma udeležili, je bilo pestro. Pripravili smo stojnico, nanjo položili hrano in recepte, zraven pa smo imeli tudi proso lisičjega repa, ki smo ga vzgojili sami. Takrat, ko se je sejem začel, smo začeli ponujati hrano. Vse mimoidoče smo povabili k stojnici ter jim med drugim povedali tudi kaj o prosu in jim pokazali proso lisičjega repa. Vsi so nas zelo pohvalili, tudi ocenjevalec, ki nas je z zanimanjem poslušal.
Na sejmu sem uživala, še posebej mi je bilo všeč zanimanje obiskovalcev, zato sem z največjim veseljem sodelovala.
Zoja Klep, 4. a

Dostopnost