03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Tekmovanja


Zlato in srebro na državnem srečanju mladih raziskovalcev

V ponedeljek, 16. 5. 2022, je v Murski Soboti potekalo 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Na državno srečanje sta se uvrstili dve raziskovalni nalogi, in sicer naloga z naslovom Toplotno ugodje in osvetljenost šolskih prostorov (avtorji Nuša Rojc, Vid Čujež, Tibor Galeša Čoklc) in Pingralo (avtorji Jure Fludernik, Alina Prtenjak, Maša Žlavs).

Odhod iz Celja je bil ob 7.30 z avtobusom celjskih ekip. V Murski Soboti je srečanje potekalo na Srednji poklicni in tehniški šoli in Gimnaziji Murska Sobota. Po toplem sprejemu in uvodni prireditvi so se pričele predstavitve raziskovalnih nalog po posameznih področjih. Po vseh predstavljenih nalogah je sledilo kosilo in nato čakanje na razglasitev rezultatov. Raziskovalna naloga Toplotno ugodje in osvetljenost šolskih prostorov je prejela srebrno priznanje, raziskovalna naloga Pingralo pa zlato priznanje in s tem povabilo na slavnostno podelitev rezultatov 18. 6. 2022 v Cankarjevem domu.

Celoten dan je bil odlična izkušnja, prijetno vreme pa je dobro vzdušje le še izboljšalo.

Alina Prtenjak, 9. b

Black&White – državni prvaki in prvaki regije Adria

V soboto, 14. 5. 2022, je na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani potekalo Odprto državno prvenstvo FIRST Lego League Adrie. Black&White smo si vstopnico zagotovili na regijskem tekmovanju, ki je potekalo 10. 4. 2022 v Tehnoparku Celje.

Ob 6.15 smo z avtobusom odšli s šolskega parkirišča proti Ljubljani. Tja smo prispeli po dobri uri vožnje, se raztovorili in postavili stojnico. Ob 8. uri se je pričela slavnostna otvoritev, kjer so poleg smeha odmevale še himne Republike Slovenije, Republike Srbije in Republike Hrvaške. Otvoritev se je zaključila ob 9.15, ob 9.45 pa smo imeli predstavitve robota, projekta in ekipnih vrednot ocenjevalcem. Šlo nam je odlično, zato smo ob 10.45 z veselimi obrazi in polni pričakovanja odšli na prvo robotsko tekmo. Robot in pilota so s svojo zanesljivostjo dosegli 660 točk, kar nas je dvignilo na vrh lestvice.

Po približno eni uri zabave med čakanjem nas je čakala naslednja robotska tekma. Tam nam je prav tako šlo odlično, dosegli smo 610 točk. Sledilo je kosilo v šolski jedilnici, nato pa igranje odbojke ter zabava z drugimi ekipami. Tretja robotska tekma je naš rezultat samo še povišala. S 680 točkami smo izenačili dosedanji svetovni rekord in dosegli uradno največje možno število točk. Potem smo se zabavali in uživali ob plesu, igrah in spoznavanju drugih. Dobra ura teh aktivnosti nas je popolnoma zdelala, vendar nas je misel in vznemirjenje ob razglasitvi rezultatov držala pri polni moči.

Ob 17.15 se je začela uradna razglasitev dosežkov. Najprej so podeljevali nagrade za državno prvenstvo FIRST Lego League Slovenije. Black&White smo tu osvojili pokal za najvišji rezultat na robotski tekmi ter postali prvaki Slovenije. Potem so sledile še nagrade za FIRST Lego League Adrie. Tu smo prav tako osvojili nagrado za najvišji rezultat na robotski tekmi in poleg vsega postali še prvaki Adrie.

S celoletnim trudom smo si zagotovili tudi vstopnico za Odprto azijsko-pacifiško prvenstvo Avstralije, ki bo potekalo virtualno od 3. do 5. junija. Utrujeni, vendar neizmerno ponosni, smo se v Celje s 4 pokali vrnili ob 20. uri. Na neverjeten dan nas bodo poleg dosežkov spremljale še nepozabne izkušnje in spomini.

Alina Prtenjak, 9. b

 

Državno tekmovanje v plezanju

V ponedeljek, 9. 5. 2022, je na OŠ Šenčur potekalo državno tekmovanje v težavnostnem plezanju za učence in učenke osnovnih šol. Tekmovanja sta se udeležili dve učenki iz 7. b:

– Mia Ramskugler je osvojila 2. mesto v plezanju na flash in skupno 4. mesto v časovnem seštevku,
– Maša Žlavs  je osvojila 44. mesto v plezanju na flash.

Tekmovalkama iskreno čestitamo!

 

Medobčinsko tekmovanje v atletiki

V torek, 10. 5. 2022, je na AD Kladivar potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki za učence in učenke osnovnih šol. Naši učenci so si prislužili odlična mesta:

  1. mesto Alina Plahutnik (skok v daljino),
  2. mesto Amadej Žajdela (met vortexa),
  3. mesto Nela Rozman (tek 600 m),
  4. mesto Tim Škrinjar (met vortexa),
  5. mesto Tija Kavalar (met vortexa),
  6. mesto Tiana Novak (met vortexa),
  7. mesto Ema Turnšek (skok v višino),
  8. mesto Živa Marciuš, Nina Josipović, Alina Plahutnik, Ana Marija Senčuk (štafeta 4×100 m).

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam iskreno čestitamo!

Natečaj Evropa v šoli 2021/2022

V tem šolskem letu se je natečaj osredotočal na 6. cilj trajnostnega razvoja – čista voda in sanitarna ureditev. Natečaj je nosil naslov Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja. Učenci so se na natečaj odzvali s svojimi likovnimi in literarnimi izdelki pod vodstvom svojih mentoric. Med več kot 100 izdelki smo na regijski nivo natečaja poslali 17 čudovitih izdelkov. Med njimi so se 4 izdelki uvrstili na državni nivo:

LIKOVNI NATEČAJ

1. Alina Prtenjak  (pod mentorstvom Taje Naraks)
2. Danis Hadžić (pod mentorstvom Petre Svetec)
3. David Plahutnik (pod mentorstvom Mojce Kamenšek)

LITERARNI NATEČAJ

1. Zoja Klep (pod mentorstvom Mojce Kamenšek)

Zoja Klep je s svojim literarnim delom na državnem nivoju osvojila 2. mesto. Iskrene čestitke!

Državno tekmovanje v krosu

V četrtek, 21. 4. 2022, je v Zbiljah pri Medvodah potekalo državno tekmovanje v šolskem ekipnem krosu za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol. Iz naše šole se je tekmovanja udeležilo pet učencev iz 7. in 8. razreda. Izmed več kot 150 prijavljenih učencev v vsaki kategoriji so naši učenci dosegli odlična mesta:

– 11. mesto je osvojil Anej Kolčan iz 8. b,
– 44. mesto je osvojil Fin Šibli iz 8. a,
– 54. mesto je osvojila Alina Plahutnik iz 8. a,
– 23. mesto je osvojila Nela Rozman iz 7. a,
– 31. mesto je osvojila Larissa Zukić iz 7. b.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Dostopnost