03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Dogodki


Pohod proti visečemu mostu

V sredo, 13. 10. 2021, smo se drugošolci odpravili na pohod proti visečemu mostu. Med potjo smo si prepevali, si ogledovali naravo in vljudno pozdravljali mimoidoče. Tudi vreme je bilo na naši strani. Obsijali in pogreli so nas sončni žarki. Te dni smo jih resnično pogrešali!
Nekaj utrinkov s pohoda si lahko ogledate na fotografijah.

Obisk železniške postaje

Učenci 2. razreda smo se odpravili proti Železniški postaji Celje. Marsikdo od nas je že kdaj kupil karto in se odpeljal z vlakom novim dogodivščinam naproti. Danes pa smo odkrili še tisti del postaje, ki ga kot potniki ne vidimo. Gospod prometnik nas je pričakal pred kontrolnim stolpom in nam razkazal sobo, kjer imajo pod nadzorom celoten železniški promet. Imeli smo priložnost videti, kako takšno delo poteka in kako zahtevno je. Ste vedeli, da je postaja prilagojena tudi za slepe in slabovidne? Ugotovili smo, da so za njih perone preuredili in prilagodili. Na tleh so izbočene rebraste plošče, ki takšne potnike opozarjajo na bližino tirov. Prav tako jih posebne reliefne okrogle izbokline opozarjajo na bližino stopnic, ki vodijo v podhod. Tudi invalidne osebe niso prikrajšane za obisk železniške postaje in potovanje z vlakom, saj imajo za njih postavljena dvigala in SOS gumb, ki prikliče zaposleno osebo na pomoč. Vsekakor nam bo današnji dan ostal v čudovitem spominu.

 

Naša ekipa srebrna na 1. debatnem turnirju

V soboto, 9. 10. 2021, je potekal prvi osnovnošolski debatni turnir v tem šolskem letu (izveden je bil na daljavo). Našo šolo so zastopale Lara Trkaj (7. b), Maša Žlavs (7. b) in Ema Laznik.

Prva dva kroga se je debatiralo na vnaprej znano trditev Ta zbor obžaluje popularnost influencerjev, v tretjem krogu pa na trditev Ta zbor verjame, da bi učenci v zadnji triadi osnovne šole zvezke morali zamenjati z računalniki.

Naša ekipa si je z zmago v vseh treh krogih prislužila finale, na koncu pa se je uvrstila na odlično 2. mesto in s tem osvojila srebrno priznanje.

Vsem debaterkam čestitava za odličen uspeh in jim želiva še veliko debatnih uspehov.

Mentorici Katja Janič in Janja Ribič

Planinski pohod na Šentjungert

Pohodniki 5. in 6. razreda, ki smo vključeni v planinski krožek, smo se na sončno in vetrovno soboto (9. 10. 2021) povzpeli do planinskega doma na Šentjungertu. Pot nas je vodila skozi naselje Gorica in jesensko obarvani gozd do 565 m visoke »Gore«. Prijetno druženje in nabiranje jesenskih plodov nam bo ostalo v lepem spominu. Za toplo okrepčilo in dobro voljo ob prihodu na planinski dom se zahvaljujemo predsedniku PD Galicija.

Tehniški dan v 7. r. – izdelava avtomobilčka na elektriko

7. razredi so imeli tehniški dan. Izdelovali so model vozila na propelerski pogon z elektromotorjem in lastnim krmiljenjem. Za izdelavo so potrebovali sestavne dele, ki so jih dobili v škatli z gradivi za pouk tehnike in tehnologije. Orodje so dobili v šoli.

Najprej so naredili načrt na ploščo penjenega PVC-ja, nato pa izrezali ploščo po merah in izvrtali luknje. Sledila je izdelava nosilca motorja, ki je zahtevala, da so najprej izrezali ploščico, izvrtali luknje in v večjo postavili motor, vse skupaj pa so z vijaki pritrdili na ploščo. Nato so izrezali ščitnik propelerja ter z vijaki povezali žice na spodnjem delu modela. Sledila je montaža koles na model vozila. Če so vse naredili pravilno, je na koncu, ko so baterijo postavili še na dve kovinski palčki, model vozila speljal. Vozilo je peljalo naprej in nazaj.

Nekaterim učencem je izdelava sprva povzročala nekaj težav, ampak s skupnimi močmi jim je uspelo. Nekateri izdelka niso uspeli dokončati, zato ga bodo dokončali med poukom tehnike in tehnologije. Učenci so se zelo zabavali ter se naučili veliko novega.

Tehnopark

Osmošolci smo letos prvič obiskali Tehnopark Celje, kjer smo imeli naravoslovni dan z naslovom Človeško telo. Počeli smo mnogo zanimivih stvari, ob tem pa spoznavali delovanje človeškega telesa. Najbolj se nam je vtisnila v spomin hoja po deski z VR-očali, vožnja preko ovir z invalidskim vozičkom in delavnica robotike. Dan je bil zelo poučen in zanimiv.

Dostopnost