Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Dogodki


Francoska delavnica na I. gimnaziji v Celju

V petek, 20. 1. 2023, smo se učenci francoščine udeležili francoske delavnice na I. gimnaziji v Celju. Tja smo prišli ob 12.30 in nato sta nas naši učiteljici ga. Helena Stepišnik in ga. Klavdija Gal pospremili do prostora, imenovanega Gimnazijka. Sprejeli sta nas profesorici francoščine ga. Andreja Lovrenčak in ga. Mary Ellen Ramasimanana Virtič, ki je hkrati tudi naravna govorka francoščine z Madagaskarja. Začeli smo z zanimivim kvizom v francoščini, s katerim smo pobliže spoznali zanimivosti Francije in francoščine in hkrati tudi dobili manjše nagrade. Po kvizu so se nam pridružile učenke francoščine, ki so nam predstavile, kako je bilo na izmenjavi v francoskem mestu Laonu, kakšne navade imajo francoske družine in kakšen je način poučevanja v francoskih šolah nasploh. Zatem smo si izdelali vsak svojo torbo za živila iz neuporabljenih majic. Namen takšnega izdelka je, da spoznamo, kako trošiti drugače. Delavnica se imenuje  “Consommer autrement” oz. Trošiti drugače. Vsi smo uspešno izdelali torbe, s katerimi smo se fotografirali. Za zaključek smo se še posladkali z odlično sladico iz Laona, imenovano “Les macarons aux amandes” oz. mandljevi macaroni, ki v resnici niso bili macaroni, kot jih vsi poznamo, vendar drugačni po obliki in okusu. Po delavnici smo si ogledali celotno gimnazijo in dvorano Kajuh, kjer smo ujeli dijake 4. letnika, ki so vadili za maturantski ples. Do šole smo se vrnili v spremstvu naših učiteljic.

Vsem nam je bilo zelo zanimivo in z veseljem bi podoben obisk še ponovili.
A bientôt!

Maj Valek, 9. a

Nastop v radijski oddaji Hudo!

V soboto, 26. 11. 2022., smo se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – televizija in tisk odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo radijske voditeljice ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. Govorili smo kreativnem pisanju in branju. Po oddaji smo si ogledali še prostore Radia, nato pa se sprehodili še po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.

Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/hudo/44962476. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk z mentorico Katjo Janič

Novinarske delavnice z Radiem Slovenija in nastop v radijski oddaji Hudo!

V sredo, 23. 11., smo se učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije­ – tisk in televizija udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja, tonskega mojstra ipd. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila kreativno pisanje.

Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kaj radi berejo. Druga skupina je opravila pogovor z učiteljema; učiteljica matematike in naravoslovja ga. Breda Krajnc nam je zaupala, kako se napiše dober potopis, učitelj računalništva g. Žan Močivnik pa, zakaj je pomembna računalniška pismenost. Tretja skupina je posnela intervju z osmošolkami, ki so razmišljale o tem, kaj moraš znati, da napišeš dober spis. Četrta skupina je intervjuvala pisateljico Deso Muck. Učenci so posneli tudi pogovor z dvema uspešnima športnikoma – Vidom in Miho Čuježem ter učiteljico Mojco Kamenšek, ki je z dvema učenkama predstavila nov projekt na šoli – muzikal. 

Ko smo končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami so končali ob 13. uri.

V soboto, 26. 11., se bomo odpravili v Ljubljano, kjer bomo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji boste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih posneli na šoli. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk in televizija z mentorico Katjo Janič

Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (18. 11. 2022)

Tudi letos smo obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Del dneva smo namenili ozaveščanju o:

 • tem, da hrane ne mečemo stran,
 • prednostih lokalne oziroma slovenske hrane,
 • razmisleku o prehranjevalnih navadah.

Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan«. Maslo in mleko sta že vsa leta poleg kruha, medu in jabolk pomembni sestavini tradicionalnega zajtrka. Vse sestavine smo nabavili čim bližje, vsekakor so pridelane in predelane v Sloveniji. Mleko in priporočeni mlečni izdelki so bili tudi tema za izvedbo spremljajočih dejavnosti ob izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in današnjega dneva dejavnosti.

Ta dan že tradicionalno izpostavljamo pomen čebel, medu in opraševanja, zato nas je obiskal čebelar in nam približal življenje čebel ter delo čebelarja. Ob vse večjem zavedanju pomena trajnostnega in zdravega prehranjevanja smo poudarili še posebno vlogo, ki jo predstavlja ekološko pridelana hrana. Učence želimo ozavestiti o pomenu lokalno pridelane hrane. Iskali smo odgovore, zakaj je dobro, da je hrana pridelana v Sloveniji. Prav gotovo pa je dan slovenske hrane tudi dan, ko lahko skupaj iščemo načine, kako zmanjšati količino odpadne hrane. Več informacij o pomenu tega dneva najdemo na spletnih straneh:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki

Naše aktivnosti so potekale v učilnicah in na terenu. Po jutranji telovadbi smo ob zvokih pesmi Čebelar zajtrkovali mleko (Mlekarna Celeia), maslo Flis (Grušovlje pri Šempetru), bio pšenični polbeli kruh s korenčkom (Vita Activus, Podvin pri Polzeli), med (Čebelarstvo VITA-MED, Podplat na Kozjanskem), bio jabolka Terezija Žogan (Slatina pri Ponikvi).

Učence od 1. do 4. razreda je nato obiskal čebelar g. Gradišnik, starejši učenci pa so se podali na obiske kmetij in proizvodnih obratov, kjer pridelujejo in predelujejo slovensko hrano.

Delavnice v učilnicah:

 1. r.: Lokalno sadje in zelenjava
 2. r.: Slovensko mleko in mlečni izdelki
 3. r.: Lokalno meso in mesni izdelki
 4. r.: Prihodnost je v naših rokah
 5. r.: Obisk kmetije Podpečan
 6. r.: Delavnice na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti: eko vrtiček, izložbena ureditev na temo hrane, zemlja, kaj nam ponujaš
 7. r.: Obisk kmetije Flis
 8. r.: Delavnica o prehrani mladostnika
 9. r.: Obisk Celjskih mesnin

Pohod na Šmarno goro (669 m) in ogled Železniškega muzeja Slovenije

Na Martinovo soboto, 12. 11. 2022, smo se učenci, ki smo vključeni v planinski krožek, skupaj z mentorji povzpeli na Šmarno goro. Iz meglene Ljubljane smo se v dobri uri povzpeli na najbolj obiskan hrib, s katerega se nam je odprl lep razgled vse do Triglava. Prijetno druženje in klepet ob malici so nam polepšali sončni žarki in g. Miha Ledinek, ki nam je predstavil nekaj zanimivosti o Šmarni gori, na kateri je oskrbnik gostišča že 50 let. Med drugim je povedal, da je v cerkvi naslikan portret družine Jakoba Aljaža. Na fotografiji je Aljaž dojenček v naročju matere, oče pa je mož z zidarsko žlico v rokah. Prav on je pomagal slikarju Matevžu Langusu nanašati svež omet, na katerega je umetnik slikal takoj, torej v fresco tehniki. Skrajno desno sta dva gosposko oblečena romarja, ki naj bi bila po ustnem izročilu celo Langusova znanca France Prešeren in Primičeva Julija.

Drugi del sobotnega potepanja po Ljubljanski kotlini smo zaključili v Železniškem muzeju Slovenije. Pod vodstvom upokojenega ravnatelja g. Bogića smo si ogledali razstavljene eksponate in se seznanili z zgodovino železnic na Slovenskem.

Veselje do znanosti

V petek, 11. 11. 2022, smo učenke 9. razreda obiskale Gimnazijo Celje – Center. Program se je pričel ob 12. uri s predstavitvijo šole in znanosti. Izvedele smo veliko o začetku znanosti, najboljših znanstvenikih ter prihodnosti znanosti. Ob koncu predstavitve smo bili razdeljeni v skupine, saj je GCC obiskalo še veliko drugih šol. Nadaljevali smo z odmorom v telovadnici, kjer so nas GCC-jevci pogostili. Po odmoru smo se s skupino sprehodili po šoli in jo podrobneje spoznali. Kasneje nas je dijakinja (vodje skupine) peljala na našo prvo delavnico, na kateri smo igrali na glasbene cevi. Vsak je prejel enega izmed določenih tonov, ki smo jih z ritmom povezali in ustvarili glasbo. Zaigrali smo tri različne pesmi in se odpravili proti naslednji delavnici. Tam smo spoznali kemijo, mešali več snovi, izvajali eksperimente ter zapisovali ugotovitve. Obisk smo zaključili s spoznavanjem načinov za pogovarjanje z nezemljani ter reševali uganko, pri kateri smo z barvanjem kvadratkov dobili geslo. Z obiskom smo zaključile ob 16. uri in se polne lepih in prijetnih vtisov vrnile domov.

Nuša Rojc, 9. a

Dostopnost