Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Dogodki


Obisk kulturnih ustanov

V petek, 5. 4., so imeli učenci od 4. do 9. razreda kulturni dan. Obiskali so različne kulturne ustanove v Celju, do katerih so se odpravili kar peš. Zjutraj so se zbrali pred šolo, vzeli malico in z razredniki odšli na pot.

Četrtošolci so si ogledali Celjski strop v osrednji dvorani Stare grofije (Pokrajinski muzej) in arheološko razstavišče Celeia – mesto po mestom v kleti Knežjega dvora. Gre za doslej največjo predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ« (na mestu, na tleh).

Petošolci so obiskali Hermanov brlog in se sprehodili po mestu, kjer so opazovali in iskali različne kulturne ustanove.

Šestošolci so si ogledali Zgodovinski arhiv Celje in obiskali Osrednjo knjižnico Celje, domoznanski oddelek.

Sedmošolci so obiskali Pokrajinski muzej Celje, kjer so si ogledali Knežji dvor. V Osrednji knjižnici Celje so v okviru projekta Rastem s knjigo v dar prejeli knjigo pisateljice Irene Androjna Modri otok.

Osmošolci so si v Pokrajinskem muzeju Celje ogledali razstavo o Celjanki Almi Karlin, svetovni popotnici, pisateljici in raziskovalki, ki je v letih 1919–1927 sama prepotovala svet. V galeriji sodobne umetnosti so se udeležili likovne delavnice in se tudi sami preizkusili v vlogi umetnika.

Devetošolci so si ogledali Fotoatelje in galerijo Pelikan, edini prvotno ohranjeni stekleni atelje v Sloveniji in eden redkih v Evropi, zgrajen konec 19. st. Kasneje so obiskali še celjski zapor Stari pisker. Seznanili so se z zgodovino zapora, zlasti v času 2. svetovne vojne.

Sedmošolci so o dnevu dejavnosti zapisali:
V petek, 5. 4. 2024, smo imeli sedmošolci kulturni dan. Ob 8.30 smo se zbrali pred šolo in se odpravili proti muzeju Knežji dvor. Tam nas je sprejel vodič, ki nam je ob zanimivem vodenju pripovedoval o zgodovini Celjskih grofov. Spoznali smo veliko novih stvari, najbolj pa nam bo v spominu ostalo, da smo videli ostanke kosti oziroma okostja Celjskih grofov.

Po ogledu muzeja smo se opravili do Osrednje knjižnice Celje. Tam nam je knjižničarka pripovedovala o knjigah in nas spodbujala k branju. Po njeni razlagi smo reševali kviz o knjigah, nato pa smo si ogledali sobo, v kateri se zbirajo vse knjige, ki jih odvržemo v knjigomat. Videli smo tudi stroj, ki ločuje knjige po zvrsteh. Po ogledu sobe in reševanju kviza so nam knjižničarke dale knjigo Modri otok, ki jo je napisala Irena Androjna. Po ogledu knjižnice smo se vsi odpravili proti šoli in na kosilo.

Dan nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko o zgodovini Celja, vsi pa smo v dar prejeli tudi knjigo.

Lorena in Amina 7. c

Tehniški muzej Bistra

V četrtek, 4. 4. 2024, smo osmošolci obiskali Tehnični muzej Bistra. Ko smo prispeli, smo imeli malico, nato pa smo se razdelili v tri skupine. 8.b razred je pričel z izdelavo elektro motorja oziroma s sestavljanjem njegovih delov, v čemer so bile najboljše Katarina, Katja in Elena. Njihov elektro motor se je najhitreje vrtel, zato so zmagale. Sledil je ogled parnih avtomobilov, s katerimi so nekoč lažje opravljali kmečka in gospodarska dela. Nato smo videli vodno žago z vretenom, ki obstaja že od leta 1658. 1904 so to žago opustili, saj so izumili parne žage. Kasneje smo si ogledali še stare avtomobile. To je bil vsem najboljši del dneva. Izvedeli smo, da je bil volkswagen avto, ki so si ga lahko vsi privoščili. Ogledali smo si tudi motorje, avtobuse, traktorje, vojaška vozila in celo letala. Občudovali smo tudi Rolls-Royca, Titova avtomobila in kočijo na elektriko. Preživeli smo zelo zanimiv dan in se polni novih vtisov vrnili v Celje.

Elena Mosorka, 8. b

Lan Vidmar do odličja na državnem kickboxing prvenstvu v disciplini Point fighting

V nedeljo, 7. aprila 2024, je v Trebnjem potekalo državno prvenstvo v kickboxingu. V disciplini Point fighting je bilo prijavljenih 238 tekmovalcev iz osemnajstih slovenskih klubov.

Tekmovanja se je udeležil tudi član športnega kluba Hyong Celje, Lan Vidmar iz 6. a, ki je – v kategoriji starejši kadeti do 47 kg – osvojil 3. mesto.

Za uspeh mu iskreno čestitamo!

Tekmovanje EPI Reading Badge (Angleška bralna značka)

Konec meseca marca in v začetku aprila je na šoli potekalo tekmovanje za angleško bralno značko EPI Reading Badge. Tekmovanje je potekalo za učence od 1. do 9. razreda. Tekmovalo je 257 učencev. Osvojili so 88 zlatih, 99 srebrnih in 70 priznanj za sodelovanje. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in želimo še naprej veliko veselja z branjem angleških knjig!

 

Zarja Mastnak trikratna državna prvakinja v judu

Za Zarjo Mastnak, učenko 9. a, so tekmovalno izredno uspešni meseci. Zarja je letos že trikrat postala državna prvakinja, in sicer do 16 let, do 18 let in celo do 21 let, kljub temu da je stara komaj 14 let.

Njeni uspehi so posledica trdega in predanega dela ter treningov dvakrat dnevno (tudi v času počitnic) pod mentorstvom Marjana Fabjana iz Judo kluba Sankaku Celje.

Zarji za izjemne tekmovalne dosežke iskreno čestitamo in ji želimo veliko uspeha še naprej.

EKO dan (od 1. do 3. razreda)

V petek, 5. 4. 2024, smo učenci in učitelji od 1. do 3. razreda izvedli EKO dan na temo LOČUJMO IN PONOVNO UPORABIMO. Spregovorili smo o vsakodnevnih dejavnostih, s katerimi lahko veliko prispevamo k varovanju okolja in zakaj je pomembno, da se do njega odgovorno obnašamo. Ogledali smo si eko pravljico in govorili o ločevanju odpadkov ter recikliranju. Odpadno embalažo, ki so jo učenci prinesli v šolo, smo ponovno uporabili tako, da smo si iz nje izdelali igrače. Dan smo zaključili z manjšo čistilno akcijo v okolici šole.

 

 

Dostopnost