Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Tudi letos smo obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Del dneva smo namenili ozaveščanju o:

 • tem, da hrane ne mečemo stran,
 • prednostih lokalne oziroma slovenske hrane,
 • razmisleku o prehranjevalnih navadah.

Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan«. Maslo in mleko sta že vsa leta poleg kruha, medu in jabolk pomembni sestavini tradicionalnega zajtrka. Vse sestavine smo nabavili čim bližje, vsekakor so pridelane in predelane v Sloveniji. Mleko in priporočeni mlečni izdelki so bili tudi tema za izvedbo spremljajočih dejavnosti ob izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in današnjega dneva dejavnosti.

Ta dan že tradicionalno izpostavljamo pomen čebel, medu in opraševanja, zato nas je obiskal čebelar in nam približal življenje čebel ter delo čebelarja. Ob vse večjem zavedanju pomena trajnostnega in zdravega prehranjevanja smo poudarili še posebno vlogo, ki jo predstavlja ekološko pridelana hrana. Učence želimo ozavestiti o pomenu lokalno pridelane hrane. Iskali smo odgovore, zakaj je dobro, da je hrana pridelana v Sloveniji. Prav gotovo pa je dan slovenske hrane tudi dan, ko lahko skupaj iščemo načine, kako zmanjšati količino odpadne hrane. Več informacij o pomenu tega dneva najdemo na spletnih straneh:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki

Naše aktivnosti so potekale v učilnicah in na terenu. Po jutranji telovadbi smo ob zvokih pesmi Čebelar zajtrkovali mleko (Mlekarna Celeia), maslo Flis (Grušovlje pri Šempetru), bio pšenični polbeli kruh s korenčkom (Vita Activus, Podvin pri Polzeli), med (Čebelarstvo VITA-MED, Podplat na Kozjanskem), bio jabolka Terezija Žogan (Slatina pri Ponikvi).

Učence od 1. do 4. razreda je nato obiskal čebelar g. Gradišnik, starejši učenci pa so se podali na obiske kmetij in proizvodnih obratov, kjer pridelujejo in predelujejo slovensko hrano.

Delavnice v učilnicah:

 1. r.: Lokalno sadje in zelenjava
 2. r.: Slovensko mleko in mlečni izdelki
 3. r.: Lokalno meso in mesni izdelki
 4. r.: Prihodnost je v naših rokah
 5. r.: Obisk kmetije Podpečan
 6. r.: Delavnice na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti: eko vrtiček, izložbena ureditev na temo hrane, zemlja, kaj nam ponujaš
 7. r.: Obisk kmetije Flis
 8. r.: Delavnica o prehrani mladostnika
 9. r.: Obisk Celjskih mesnin
Dostopnost