Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Osmošolci smo si ogledali razstavo o Almi Karlin in Galerijo sodobne umetnosti

Celje – osmošolci I. osnovne šole Celje smo se v ponedeljek, 3. 12. 2018, odpravili v Pokrajinski muzej Celje, kjer smo si ogledali razstavo Alme Karlin, in v Galerijo sodobne umetnosti. Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna.
Pred šolo smo se zbrali ob 8:30 in nato peš odšli v mesto. Tam smo se razdelili v dve skupini, 8. b je najprej odšel v Galerijo sodobne umetnosti, učenci 8. a pa smo odšli proti Knežjemu dvoru, kjer smo si ogledali razstavo o Almi Karlin.
Alma Karlin (1889–1950) je bila velika popotnica, ki je med letoma 1919 in 1927 sama prepotovala svet. Imela je velik dar za jezike, govorila jih je kar devet, obenem pa je zelo slabo znala slovensko. Rojena je bila v času hudih nacionalnih trenj med Slovenci in celjskimi Nemci. Čeprav je bila slovenskega rodu, je bila vzgojena kot Nemka. Vsa svoja dela je napisala v nemščini.
Potovala je po vsem svetu, zbirala različne spominke, ki jih je ali poslala domov svoji mami ali pa jih kasneje sama prinesla domov.
Na razstavi smo si ogledali številne predmete, ki jih je prinesla s poti okrog sveta.
Po ogledu razstave smo si vzeli čas za malico, nato pa smo se zamenjali z 8. b razredom. Zdaj so si oni ogledali razstavo, mi pa smo odšli na ogled Galerije sodobne umetnosti. Po ogledu smo ustvarjali voščilnice s posebnim posvetilom, ki smo jih lahko potem poslali, komur smo želeli.
Zelo smo se zabavali, sošolci pa so ob koncu dneva z mano delili nekaj svojih vtisov. Kaja Rojc: “Imeli smo se super, najbolj pa se mi je vtisnil v spomin muzej, v katerem smo si ogledali Almo Karlin. Bila bi vesela, če bi se še kdaj odpravili na tak kulturni dan, ker je bilo zelo zanimivo.” Luka Kovač: “Meni se je zdela galerija umetnosti veliko bolj zanimiva. Mogoče si bom še kakšno ogledal.” Nik Presinger: “Kulturni dan se mi je zdel zelo zanimiv, veliko boj pa mi je bila všeč galerija umetnosti.” Maša Starič: »Razstava o Almi Karlin mi je bila bolj zanima, ker je imela zelo burno življenje.«
S kulturnim dnevom smo končali ob 12.30. Ko smo prišli nazaj v šolo, smo se odpravili na kosilo, potem pa smo odšli domov.

Eva Cvibošek, 8. a

Dostopnost