Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V soboto, 18. 3. 2023, in nedeljo, 19. 3. 2023, smo se v okviru projekta Ekošola udeležili sejma Altermed. V letošnjem šolskem letu smo si za sestavino izbrali proso, saj je letos leto prosa. Učenci so se poučili o zdravilnosti prosa, njegovem izvoru, zgodovini in njegovi uporabi. Na te teme so izdelali tudi plakate, ki so jih obiskovalcem predstavili na sejmu. Mentorice Polona Gorišek, Mojca Kamenšek, Alja Jereb in Aljoša Klun smo z učenci pripravile dve jedi. Za sladko jed smo izbrali sladke prosene kroglice, za slano jed pa proso z zelenjavo – prosotko. Prav tako smo proso tudi posejali, da so učenci lahko videli, kako kali. Obiskovalci sejma so izredno pohvalili obe pripravljeni jedi in znanje, ki so ga imeli učenci o izbranem žitu. Našo predstavitev je ocenila tudi komisija, zato nestrpno čakamo rezultate.
V projektu so sodelovali Ema Sevšek (3. a), Zoja Klep, David Plahutnik in Saj Ošljak (vsi 4. a). Pri pripravi in oblikovanju sladkih prosenih kroglic so nam dan pred sejmom prijazno pomagali učenci 6. c.
Mentorice

V soboto, 18. 3., in nedeljo, 19. 3. 2023, smo se učenci I. osnovne šole Celje udeležili sejma Altermed. Pred tem smo jedi, ki smo jih ponujali na stojnici, tudi skuhali in poskusili na šoli. Pripravljali smo prosotko (rižota iz prosa in zelenjave) ter sladke prosene kroglice. Med kuhanjem smo se zabavali. Izdelali smo tudi plakate z recepti in dejstvi o prosu.
Na dan, ko smo se sejma udeležili, je bilo pestro. Pripravili smo stojnico, nanjo položili hrano in recepte, zraven pa smo imeli tudi proso lisičjega repa, ki smo ga vzgojili sami. Takrat, ko se je sejem začel, smo začeli ponujati hrano. Vse mimoidoče smo povabili k stojnici ter jim med drugim povedali tudi kaj o prosu in jim pokazali proso lisičjega repa. Vsi so nas zelo pohvalili, tudi ocenjevalec, ki nas je z zanimanjem poslušal.
Na sejmu sem uživala, še posebej mi je bilo všeč zanimanje obiskovalcev, zato sem z največjim veseljem sodelovala.
Zoja Klep, 4. a

Dostopnost