Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V sredo, 2. 6. 2022, smo se učenci 7. razreda odpravili na poučno ekskurzijo po Dolenjski.

Ob 7. uri smo se zbrali pred šolo, vzeli malico in se z učitelji odpravili do parkirišča, kjer nas je čakal avtobus. Najprej smo se odpeljali do gradu Turjak. Tam smo si ogledali njegovo zunanjost in izvedeli, da se ta grad imenuje po govedu tur. Ogledali smo si tudi grb gradu. Izmerili smo obseg lipe, ki stoji pred gradom. Lipa je bila posajena leta 1520, danes pa je zaščitena kot naravni spomenik.  Presenetil nas je njen obseg, ki je več kot 8 metrov.

Nato smo se z avtobusom odpeljali v Rašico. Tam smo najprej pojedli malico. Po malici nas je vodič sprejel v spominsko sobo (hišo) Primoža Trubarja, našega najpomembnejšega protestantskega pisca in očeta slovenskega knjižnega jezika. Na stenah so bili napisani odlomki iz njegovih del, razstavljene pa so bile tudi nekatere njegove knjige. Videli smo tudi sobo z žago in mlin.

Ko smo se poslovili od Trubarjeve domačije, smo se odpravili v Dolnje Retje. Tam smo najprej pojedli kosilo in si nato ogledali in skicirali Ilijev kozolec. Sprehodili smo se tudi mimo rojstne hiše Frana Levstika. V Muljavi smo šli na Jurčičevo domačijo. Na domačiji smo si ogledali kratek film in nato šli na ogled. Najprej smo si ogledali Krjavljevo kočo in se nato razdelili v tri skupine. Vsaka skupina si je ogledala Jurčičevo rojstno hišo, njegovo literarno zbirko, etnografsko zbirko, Krjavljevo kočo in čebelnjak. V rojstni hiši smo videli, kje so spali otroci, kje starši in kje so imeli črno kuhinjo.

Ekskurzija se je zaključila ob 17. uri, ko smo se vrnili v Celje.

Dostopnost