Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Družboslovno-humanistični izbirni predmet, ki je namenjen učencem v 9. razredu, po 1 uro na teden.

Predstavitev in namen:

Retorika je veščina javnega nastopanja in najrazličnejših govornih nastopov je v šoli vse več – v osnovni in seveda tudi srednji.

Za marsikoga je izpostavljanje pred razredom zelo neprijetno in te občutke prenesejo v srednjo šolo in nato v službo. Javno nastopati in govoriti ostane zanje neprijetno in odvečno opravilo, ki jim dneve pred nastopom, govorom, predstavitvijo ali pogajanjem krati spanec.

Namen predmeta je učence naučiti premagovati strah pred nastopanjem (in zato v šoli suvereno pokazati svoje znanje), biti brez treme (s tisto začetno pa zna opraviti) in brez težav najde ustrezne besede, širi svoj besedni zaklad in se zaveda, da niso pomembne samo besede, temveč tudi to, s kakšnim glasom govorimo in kaj pri tem sporoča naše telo.
 
Nekoč v prihodnosti bo vsak dan komuniciral s strankami in sodelavci ter bo pri tem uspešen.
 
Oblike dela in vrednotenje znanja:

Učenci bodo sestavljali in izvajali govore ter opazovali in vrednotili svoje nastope in nastope svojih sošolcev (ocenjevanje in samoocenjevanje), vaje za dihanje (pravilno dihanje je pomembno, da se pred nastopom umirimo), vaje za boljšo izgovorjavo, jakost, barvo in kvaliteto glasu.
 
Predvideno je tudi eno pisno ocenjevanje znanja, kjer bomo ocenjevali predvsem poznavanje teorije.
 
Opombe: pri predmetu je predvidena uporaba učbenika z naslovom Retorika.

Pripravila: Višnja Praprotnik
Dostopnost