Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

6. razred

V sredo, 30. 3. 2022, smo se šestošolci odpravili na ekskurzijo v Postojno. Tam smo si ogledali tri znamenitosti Postojne – interaktivno razstavo EXPO jama kras, Predjamski grad in Postojnsko jamo. Pri vsaki izmed teh znamenitosti smo si nabrali mnogo spominov. Na razstavi nam je bil najbolj všeč interaktivni del razstave in opis zanimive zgodovine Postojnske jame. Ko so nas vodiči pripeljali na ogled Predjamskega gradu, so nam povedali zanimivo zgodovino o vitezu Erazmu in o jamskih predorih, ki so za gradom. Zagotovo si bomo zapomnili zanimivo zastavo gradu. Vsem se nam je v spomin najbolj vtisnila Postojnska jama, kjer smo videli ogromno stalaktitov in stalagmitov ter tri prečudovite jamske dvorane ­– belo dvorano, rdečo dvorano in špagetno dvorano. Najbolj pa smo se zabavali na vlaku, ki nas je popeljal po Postojnski jami.
Brina, 6. c

Pred šolo smo se dobili ob 7.15. Na avtobusu smo bili že ob 7.30, do cilja pa smo se vozili eno uro in petinštirideset minut. Odšli smo na razstavo EXPO, kjer smo si lahko ogledali in se dotaknili vseh panojev ter raziskali razstavo. Kmalu zatem smo že čakali na vstop v Postojnsko jamo. Jama je čudovita, čista in ogromna. Vodič nam je vse zelo lepo razložil. Potem smo šli v hotel na kosilo. V Predjamskem gradu mi je bilo zelo všeč, saj so nam predstavili zanimive legende. Vožnja z avtobusom nazaj proti Celju je bila zelo zabavna in tudi zelo dolga.
Tia, 6. b

Najprej smo obiskali razstavo EXPO, kjer smo si ogledali posnetek o nastanku kraških jam in o živalih, ki prebivajo v jamah. Videli smo največjo zbirko metuljev. Nato smo si ogledali Postojnsko jamo in človeško ribico, ki živi v njej. Po jami smo se vozili z vlakom. Povedali so nam, da je najvišji kapnik visok 17 metrov. Po kosilu smo odšli do Predjamskega gradu, kjer smo izvedeli bogato zgodovino o Erazmu Predjamskem. V Celje smo se vsi vrnili polni novega znanja.
Luka, Jon in Vid, 6. a

Najprej smo si ogledali razstavo EXPO, kjer smo izvedeli, kako nastajajo kapniki, spoznali pa smo tudi različne vrste kamnin. Lahko smo izmerili, koliko bi bili stari kapniki naše višine. Po vodenem ogledu razstave smo imeli nekaj minut, da smo si lahko še sami ogledali tiste dele razstave, ki so nas najbolj pritegnili. Sledil je ogled Postojnske jame, kjer smo videli stalaktite, stalagmate in stalagmite različnih oblik, nekatere oblike so nas spominjale na kokoš, petelina in sladoled. Nato smo se odpeljali do Predjamskega gradu, ki je od Postojnske jame oddaljen 9 kilometrov. Po odličnem dnevu, ki je bil všeč vsem, smo se z avtobusom odpeljali domov.
Rudi, 6. a


7. razred

V četrtek, 31. 3., so imeli učenci sedmega razreda pouk na terenu – podzemni svet so spoznavali v Postojnski jami, značilnosti kraškega sveta na razstavi EXPO in lokalno zgodovino na Predjamskem gradu.


8. razred

V sredo, 23. 3., smo učenci osmega razreda odšli v Postojno s prav posebnim razlogom. Ogledali smo si Postojnsko jamo in Predjamski grad. Iz Celja smo odšli ob 7.20 in se vozili približno uro in pol. Večino časa smo se vozili po avtocesti in se peljali mimo Trojan, Ljubljane in Vrhnike, nato pa prispeli v Postojno.  Najprej smo malicali, nato pa smo odšli do vhoda Postojnske jame, kjer nas je čakal vodič. Povedal nam je nekaj zanimivosti o jami in pojasnil, kako je jama nastala ter kdo in kdaj jo je odkril. Ljudje v preteklosti so se včasih bali jame, saj so verjeli, da v njej živijo zmaji.

Našo pot smo začeli s skeniranjem  kart, ki jih nismo smeli izgubiti. Prišli smo v velik prostor in vstopili na vlakec, s katerim smo se peljali približno 10 minut in prevozili  2 kilometra. Ustavili smo se pred veliko goro, polno apnenca in stalaktitov ter stalagmitov. Gospod nam je med potjo razlagal čudesa krasa in nam prikazoval različne oblike stalagmitov. Videli smo špagetno dvorano, jamske zavese in človeško ribico, za katero so včasih mislili, da je zmajev mladič. V jami je bilo 10 stopinj. Jama je dolga približno 25 kilometrov, od tega je za obiskovalce namenjeno 3 kilometre. 2 kilometra smo se peljali z vlakom, 1 kilometer pa prehodili.

Po ogledu jame smo si ogledali razstavo EXPO Postojnska jama. Videli smo prvi vlak, ki je vozil v Postojnski jamo, relief Postojne, vrste kamnin v jami in še veliko drugih stvari.

Za tem smo odšli v hotel Jama, kjer smo imeli kosilo. Ob 13. uri smo odšli v Predjamski grad in si ogledali sobe s starinsko opremo. Ogledali smo si tudi prizorišče, kjer naj bi ubili Erazma Predjamskega. Danes na tistem mestu ni več stranišča, na katerem je bil ubit, saj so kasneje grad tudi prenavljali. Tam sedaj stojijo prave topovske krogle, nekaj krogel pa so uporabili tudi pri obnovi. Na koncu smo si ogledali tudi notranji jamski grad, kjer je tudi skrivni predor do izhoda iz jame.

V Celje smo se vrnili okoli 17. ure.

Učenci 8. a in 8. b

Dostopnost