Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V petek, 5. 4. 2019, smo se v okviru obveznih izbirnih predmetov vzgoja za medije – tisk, televizija in gledališki klub odpravili na ogled RTV Slovenija ter SNG Opera in balet Ljubljana. S poukom smo zaključili ob 11. uri in se nato z avtobusom odpeljali v Ljubljano.
Po dobri uri vožnje smo prispeli na RTV Slovenija, kjer nas je pričakala vodička, in se razdelili v dve skupini. Naša skupina si je ogledala Televizijo, druga skupina pa Radio. Vodička nam je najprej razložila razliko med javnimi in komercialnimi televizijskimi postajami in nas povprašala, ali in koliko poznamo njihove programe. Nato je sledil ogled sobe, ki jo tam imenujejo »maska«. To je prostor, v katerem naličijo in uredijo ljudi, ki nastopajo na televiziji. Specializirani pa so tudi za poustvarjanje vbodov, ran, prask ipd. za dokumentarne filme ali oddaje.
Naslednja postaja je bilo skladišče oblačil in kostumov, kjer smo se seznanili z dvema novima poklicema: stilist in kostumograf. Vodička nam je povedala, kako se obleke voditeljev oddaj razlikujejo glede na to, za kakšno vrsto oddaje gre. Tam hranijo tudi kostume za dokumentarne filme (npr. uniforme iz 2. svetovne vojne, obleke iz časa Franceta Prešerna …).
Kadar snemajo kaj takšnega, kjer potrebujejo posebne rekvizite, jih po uporabi shranijo v posebno skladišče/sobo namenjeno izključno rekvizitom, ki smo si jo tudi ogledali. Tam je bilo polno igrač, računalnikov, pijač, pohištva, pribora … Nazadnje pa smo si ogledali tudi studio, v katerem snemajo pogovorne oddaje, studio, v katerem snemajo dnevnik, in prostor z zelenim platnom za vreme in šport.
Po tem izredno zanimivem ogledu smo si ogledali še SNG Opera in balet Ljubljana. Videli smo sobo iz renesančnega obdobja, ki je bila včasih kadilnica in je imela čudovite stenske poslikave ter izvedeli nekaj o poteku priprave na premiero. Opazili smo tudi baletnika med vajo in nekaj glasbenikov, ki so vadili pod odrom. Pod odrom smo videli tudi kostume in rekvizite za predstave, nato pa smo zaključili z ogledom.
Po kosilu smo se vrnili na avtobus in prispeli nazaj v Celje okoli 17.30.
Tara Ana Fošnarič, 7. b

Dostopnost