Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V petek, 3. 6., soboto, 4. 6., in nedeljo, 5. 6. 2022, je potekalo odprto mednarodno tekmovanje FIRST Lego League Asia Pacific Open Championship na daljavo preko Zooma v Sydneyju (Avstralija). Tekmovanja se je udeležilo 36 najboljših ekip iz 24 držav.

Tekmovanje se je začelo s slavnostnim odprtjem tekmovanja v petek, 3. 6. 2022, ter je zaradi časovnega zamika potekalo od 6. do 13. ure. V šoli smo se zbrali ob 5.45 ter se pripravili na odprtje tekmovanja. Najprej se je vsaka ekipa predstavila s kratkim video posnetkom (friendship video). Posnetke so predvajali na začetku odprtja. Nato smo si v spletnem portalu Virbella ogledali projekte nekaterih ekip in se preizkusili v kvizu.

Tekmovanje se je nadaljevalo v soboto, 4. 6. 2022. Noč smo prespali v šoli, da smo se lahko naslednji dan pravočasno zbudili in pripravili. V šolo smo prišli zvečer ob 19. uri, se nekaj časa igrali družabne igre ter se nato odpravili spat. Drugi dan se je tekmovanje začelo ob 3. uri zjutraj. Nestrpno smo čakali na tekmovanje, ki nas je čakalo ob 3.30. Najprej so nas povabili v skupinsko sobo, kjer smo se z moderatorjem pogovarjali o kulturah in hrani ter navadah, ki jih imamo v svoji državi. Ko je bil čas za ocenjevanje, so nas pričakali trije sodniki, pred katerimi smo izvedli predstavitve vrednot, projekta in robota. Najprej smo se s sodniki spoznali, jim predstavili našo ekipo, maskoto in jih s pesmijo očarali. Nato je sledila predstavitev projekta, kjer smo predstavljali naš projekt Štangalo. V drugem delu smo uspeli sodnike navdušiti z robotom Pingom in konstrukcijo nastavkov. Po končanih predstavitvah so sledila še zahtevna vprašanja sodnikov, na katera smo brez težav odgovorili in jim še dodatno pojasnili naše delo. Sledili so še prvi rezultati robotske tekme, kjer smo najprej zasedli 3. mesto. Za konec dneva smo imeli tudi plesno zabavo, kjer smo ekipe preko Zooma zaplesale na različne pesmi.

    

V nedeljo, 5. 6. 2022, je sledila razglasitev rezultatov robota in tekmovanja ter zaključna prireditev. To noč smo tudi prespali v šoli, da smo se lahko zopet pravočasno zbudili in pripravili. Deležni smo bili obiska organizatorjev Super Glavc, ki so nam dostavili paket iz Avstralije, v katerem so bile majice, medalje in broške ter material za delavnico bumeranga, ki je sledila ob 2. uri zjutraj. Noč je bila za nas dolga, saj smo bili še malo zaspani in neučakani, ker smo želeli čim hitreje izvedeti rezultate. Robotovih pridobljenih 680 točk z državnega tekmovanja smo nadgradili na 690 točk, kar je bila tudi prava odločitev, saj nas je ta povedla na 4. mesto pri tekmi robotov. Pred razglasitvijo rezultatov smo si še ogledali tekme robotov.
Sledila je podelitev nagrad in pokalov, ki smo jo nestrpno spremljali. In JAAAA … Uspelo nam je … Osvojili smo pokal za prvo mesto pri vrednotah, ki je najpomembnejši del tekmovanja FLL. Tako smo dokazali, da se s trdim delom pride daleč. Dan smo zaključili s slavnostnim zajtrkom in proslavitvijo uspeha. Na nepozaben dan pa nas bodo poleg dosežkov spominjale še nepozabne izkušnje … ter seveda pokal, ki je že na poti iz Avstralije.

Neja Vogelsang, 6. a

Dostopnost