Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

3. dan

Zjutraj smo po zajtrku pospravili prtljago in se s podzemno železnico odpravili do London Bridge. Med sprehodom ob Temzi smo si ogledali Shakespeare Globe Theatre in se po Millenium Bridge sprehodili do Saint Paul’s Cathedral. Ogledali smo si the Tower of London, kraljevske krone in tudi krokarje, ki varujejo London. Nato smo se sprehodili po najbolj znanih nakupovalnih ulicah Oxford Street in Regent Street, obiskali petnadstropno trgovino Hamley’s, verjetno eno najbolj znanih in najstarejših trgovin z igračami na svetu in si privoščili kratek »shopping«. Po kosilu smo se odpravili v hotel, kjer smo prevzeli kovčke in se z vlakom opravili proti letališču. Zdaj nas čaka let in vožnja proti Celju.

   

2. dan

Po obilnem angleškem zajtrku se nam je pridružil lokalni vodnik Mario, ki nam je londonske znamenitosti in zanimivosti približal v angleškem jeziku in poskrbel, da smo aktivno preskusili svoje znanje angleščine. Odšli smo do mogočne Buckinghamske palače, uradne rezidence britanskih monarhov od leta 1837 dalje. Sprehodili smo se mimo Clarence House, kjer biva angleški kralj Charles III., nato pa še skozi čudoviti kraljevi St. James’s Park (kjer smo lahko nahranili veverice) do trga Parliament Square. Ob njem se dvigujeta mogočna Westminster Abbey, kjer že stoletja kronajo angleške kralje in kraljice, ter častitljiv angleški parlament, The Houses of Parliament, ki ga krasi Elizabeth Tower z znamenitim zvonom Big Ben. Pot smo nadaljevali mimo znane ulice Downing Street, kjer na številki 10 biva angleški »Prime Minister«. Trenutno je to Rishi Sunak. Na sedežu kraljeve konjeniške garde Horse Guards Parade smo se postavili ob kraljevo stražo, nato pa pot nadaljevali na Trafalgar Square, ki ga krasi spomenik znanemu pomorščaku, admiralu Horatiu Nelsonu. Znan je po tem, da je porazil francosko in špansko mornarico. V National Gallery, ki hrani kar 2300 slik, smo si ogledali znamenite van Goghove »Sončnice«, prav tako pa umetnine Cézanna, Michelangela in Leonard da Vincija. Iz galerije nas je pot vodila na nekdanjo zelenjavno tržnico Covent Garden, ki je danes predel, poln uličnih umetnikov in ličnih trgovinic. Odpravili smo se do muzeja Madame Tussauds, kjer smo si ogledali odlično izdelane voščene lutke znanih osebnosti iz sveta politike, mode, filma in športa. Ogled v muzeju smo zaključili z vožnjo z vlakcem skozi zgodovino Londona in ogledom 4D filma. Okrepčali smo se na poznem kosilu in si pridobili moči za nadaljnje podvige. Proti koncu prvega »londonskega« dne smo se sprehodili po trgu Piccadilly Circus, znanem po ogromnem bleščečem reklamnem panoju. Večerjali smo v mestnem središču in se sprehodili skozi živahen filmsko-gledališki predel Londona – West End in Leicester Square ter pisani, vzhodnjaških dišav poln kitajski predel – China Town. Zelo utrujeni smo se usedli na “ double-decker bus”, ki nas je popeljal do postaje Victoria. V hotel smo se vrnili v poznih večernih urah. Good night, London!


1. dan

V četrtek, 1. februarja, 2024, smo se ob 4. uri zjutraj zbrali na parkirišču nasproti šole in se z avtobusom odpeljali do letališča Marco Polo v Benetkah. Tja smo prispeli malo pred 8. uro. Po kontroli prtljage in potnih listov smo ob 10.50 poleteli proti Londonu. Let ni trajal zelo dolgo, saj smo po dveh urah pristali ob 12.05 (seveda po londonskem času). Z vlakom smo se odpeljali do hotela v Croydon, ki je južno predmestje Londona. Odložili smo prtljago in se z vlakom odpravili na raziskovanje Londona, torej dogodivščinam naproti.
Najprej smo se odpravili mimo veličastne dvorane Royal Albert Hall do čudovitega spomenika Albert Memorial v parku Kensington Gardens. Princ Albert je bil mož kraljice Viktorije, ki je bila praprababica pokojne kraljice, Elizabete II. Nato smo obiskali zanimivi Science Museum, kjer smo si ogledali svet vesolja, avtomobilov, računalnikov, energije in letal. Sledil je ogled sosednjega muzeja z imenom Natural History Museum, ki je navdušil z odličnimi naravoslovnimi razstavami, še posebej z okostji dinozavrov in velikega sinjega kita. S podzemno železnico smo se odpravili v Camden Town, kjer smo imeli zelo okusno večerjo. V hotel smo se vrnili v poznih večernih urah. Utrujeni smo se nastanili v hotelskih sobah in zdaj nas čaka zaslužen počitek.

Dostopnost