Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V četrtek, 4. 4., smo se šestošolci odpravili na ekskurzijo na Goričko. Ob 7.15 smo se z avtobusom odpeljali s parkirišča nasproti šole proti našemu cilju. Po avtocesti smo se odpeljali v skrajno severovzhodni del naše dežele – Goričko, ki je del pokrajine Prekmurje. Prečkali smo kar dve lepi slovenski reki, Dravo in Muro, ter obpanonski pokrajini, kot sta Slovenske gorice in Pomurje. Naš cilj je bilo Goričko, ki je dobilo ime po gričevju, ki prepleta in povezuje tri države. Plod tega čezmejnega sodelovanja je Krajinski park Goričko. Gričevje in ravnine so skrbno obdelane, tako da je ta zelena pokrajina zares žitnica Slovenije.

Ko smo prispeli pred grad Grad, smo najprej pojedli malico. Nato nas je vodička pospremila do dvorane, kjer smo si ogledali projekcijo o Goričkem. Sledil je ogled gradu. Izvedeli smo, da je to največji grad v Sloveniji, saj ima kar 365 sob. Videli smo maketo gradu, ki je narejena iz različnih vrst lesa in predstavlja razvoj gradu. Po ogledu nekaterih lepo obnovljenih prostorov, kjer so tudi različne razstave, smo se preizkusili v igrah, ki so se jih nekoč igrali grajski otroci.

Po ogledu gradu smo se odpeljali v doživljajski park Vulkanija, kjer smo se razdelili v dve skupini. Vodič nam je najprej predstavil delovanje vulkanov. Tukaj na Goričkem je najbrž pred tremi milijoni let bruhal poslednji vulkan na območju Slovenije in posledica so številni minerali, ki jih lahko najdemo na tem področju. Najbolj znan je kristal olivin, ki se v Sloveniji nahaja samo na Goričkem. Po njem je dobil ime krtek Oli, ki nas je vodil skozi vulkansko pustolovščino. Morali smo si nadeti 3D očala in tudi VR očala za boljše doživljanje potovanja pod zemljo. Pred ogledom Vulkanije smo šli v muzej, kjer smo si ogledali razstavo različnih mineralov.

Po kosilu v bližnji restavraciji smo se odpeljali proti Celju. Ekskurzijo smo končali zelo zadovoljni, ker smo doživeli veliko lepega in zanimivega. Predvsem nam je bilo všeč, ker je bilo vse predstavljeno na sodoben in zanimiv način.

Dostopnost