Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Kmetija Kalan

 

Osmošolci smo letos v okviru eko dneva obiskali zeliščno kmetijo Kalan v Kalobju. Spoznali smo veliko zdravilnih zelišč ter izvedeli, kako in kdaj jih pravilno nabirati, sušiti in shranjevati. Poskusili smo tudi zeliščni čaj z imenom Dobro jutro in si naredili zeliščno sol, ki smo jo lahko odnesli domov. Dan je bil zelo prijeten in poučen.


Soržev mlin

 

V petek, 1. 10., smo se sedmošolci odpravili na domačijo Soržev mlin v Novi Cerkvi. Prijazen lastnik nam je razkazal mlin ter vodno žago venecijanko in nam razložil, kako kaj deluje. Lahko smo poskusili sveže mleto moko. Na kmetiji gojijo tudi nekaj perutnine, ukvarjajo pa se pretežno s poljedelstvom. Njegov prijatelj g. Franci nam je pokazal še jez, s katerim uravnavajo gladino reke Hudinje, ob kateri leži domačija. Na kmetiji lahko tudi prenočimo. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Mark Pfefferer

———————————————–

Zjutraj sem se zbudil ob 6.01, se uredil in odšel. Po čudnem naključju sem skoraj zamudil. Ko smo se pripeljali, sem najprej zagledal vodno kolo. Gospod nam je razkazal mlin, žago in jez. Mene je najbolj zanimal mlin. Pripomba: gospoda sem komaj slišal, saj se je vmes oglašal petelin.

Lan Vrbek

———————————————–

Šli smo v Novo Cerkev, imeli smo eko dan. Tam imajo mlin, ukvarjajo se z mletjem žita in poljedelstvom. Gospod Oton živi tam sam, kdaj pa kdaj mu pridejo sosedje na pomoč. Videl sem mlin, žago, živali. Poskusil sem tudi sveže mleto ajdo.

Nik Valner

———————————————–

Veliko narave je bilo, bilo mi je zelo všeč, ker smo videli še nekatere živali. Imeli so še igrišče, na njem pa gugalnice. Zelo lepo so nam predstavili mletje žita in žaganje hlodov. Ukvarjajo se s poljedelstvom.

Noela Bahtiri

———————————————–

V petek, 1. oktobra, smo sedmošolci obiskali Soržev mlin, ki se nahaja v vasi Polže. Ko smo prispeli, nas je pričakal gospod Oton, ki nam je za začetek povedal nekaj zanimivosti o kmetiji. Nato smo se razdelili po razredih. 7. a si je najprej pogledal mlin, 7. b pa žago. Po malici smo se skupaj odpravili do jeza na reki Hudinji, nato pa se zamenjali. Žaga se imenuje venecijanka, premer kolesa je 5,80 m. Z njo še vedno žagajo.

Na žalost smo se morali vrniti nazaj v šolo, na kmetiji je bilo zabavno in zanimivo.

Maj Lorger


Kmetija Dimec

 

V petek, 1. 10. 2021, smo imeli učenci 6. razreda dan dejavnosti. Z avtobusom smo se odpeljali do Šmartnega v Rožni dolini. Izstopili smo pri kmetiji Dimec, kjer nas je gospod Dimec prijazno pozdravil. Najprej smo odšli v dva sadovnjaka, neintenzivnega in intenzivnega. V neintenzivnem sadovnjaku imajo starejše jablane, s tem sadovnjakom pa se ne ukvarjajo toliko kot z večjim. Jabolka, ki rastejo v tem sadovnjaku, so primerna za sok in kompot. Nato smo odšli še v večji (intenzivni) sadovnjak, ki je ograjen. Gospod nam je povedal, katere sorte jablan rastejo v njem, razložil nam je tudi, s katerimi škodljivci se srečujejo, kako jih preganjajo ter katere živali so dobrodošle v njihovem sadovnjaku. Povedal nam je, da letos zaradi pozebe žal nimajo veliko jabolk. Po ogledu obeh sadovnjakov smo se vrnili do kmetije in pomalicali. Sledil je ogled hleva in živali na kmetiji. Videli smo krave, bika, teličke, race in kokoši. Učenci smo se veliko naučili ter se polni novega znanja vrnili v šolo.

Dostopnost