Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V petek, 2. 10. 2015, smo imeli učenci 6. razredov tehniški dan z naslovom Dediščina gre v šolo. Najprej smo se zbrali v šoli, kjer so nam povedali, da se bomo razdelili v dve skupini.

Ena skupina je odšla v Mestni arhiv Celje, druga pa je pod vodstvom gospe Vide in učiteljice Marjete Lubej izdelovala rožice iz »krep papirja«. Pod njunim mentorstvom so nastajale prave mojstrovine, ki smo jih na koncu povezali v šopke. Vsi smo se potrudili, zato smo bili nad svojimi izdelki zelo navdušeni. Povedali sta nam še, da so v preteklosti takšne šopke izdelovali za neveste – poročni šopki, za rojstne dneve, za razna praznovanja …

Zanimivo je bilo tudi v arhivu, kjer smo si najprej ogledali krajši film o njegovi zgodovini. Nato smo pod vodstvom arhivarke odšli v prostor, kjer imajo spravljene dokumente. Videli smo stare rokopise, zlato knjigo, redovalnico, dnevnik … Izvedeli smo tudi, da se arhivsko gradivo meri v metrih oz. kilometrih in če bi škatle postavili drugo ob drugo, bi jih bilo že za razdaljo od Celja do Žalca. Sledil je ogled delavnice, v kateri popravljajo poškodovane knjige in listine.

Za zaključek smo v šoli pisali še anonimko. Liste z našim sporočilom je učiteljica dala v kuverto, jo zalepila in odnesla v arhiv, kjer bo nedotaknjena ostala kar nekaj časa. Sledilo je le še predstavljanje plakatov, ki smo jih izdelali doma, in razstava starih predmetov, ki smo jih prinesli od doma.

Vsi smo se strinjali, da smo spoznali veliko novega in poučnega na sproščujoč in tudi zabaven način.

Ana Štolfa, 6. b

Dostopnost