Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči tradicionalni slovenski zajtrk.

Ker je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, smo se pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka pogovarjali tudi o vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave.

Slogan letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan«.

Nekaj pozornosti smo posvetili tudi vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki naj bi v čim večjem obsegu vključevala lokalne jedi iz svežega ali kislega zelja in repe. Cilj tradicionalnega slovenskega kosila je spoznati pridelavo in predelavo zelja in repe ter spodbujati njuno uživanje.

V tem tednu smo imeli za kosilo praženo kislo repo, pečenico in matevž, prihodnji teden pa bomo pripravili joto iz kislega zelja (s proseno kašo in prekajenim mesom). Čas martinovega smo obeležili z rdečim zeljem in mlinci.

Aktivnosti dneva so potekale v učilnicah, učenci v karanteni pa so lahko sodelovali preko spletnih učilnic.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku (mleko FLIS, bio kruh ŽITO, maslo FLIS, med VAJDE, eko jabolka ŽOGAN TEREZIJA) smo poslušali pesem Čebelar, se pogovarjali o pomenu čebel, malo potelovadili, nato pa nadaljevali z delavnicami, ki so predstavljene v spletni učilnici DAN SLOVENSKE HRANE.


Danes smo imeli dan dejavnosti z naslovom DAN SLOVENSKE HRANE.

Potekal je na daljavo, a smo se imeli prav lepo. Tradicionalni zajtrk si je pripravil vsak sam in skupaj pred kamero smo pojedli polnozrnati kruh z maslom in medom. Tudi na sadje nismo pozabili in smo sledili sloganu Zajtrk s sadjem – super dan. Po zajtrku smo se razgibali z jutranjo telovadbo in prisluhnili šolskemu radiu. Nato smo si ogledali posnetke, ki so govorili o pomenu kmetijstva ter zdrave prehrane in se zavedali, da moramo to ceniti. Sledile so razne naloge, delo je potekalo tudi v skupinah. Pogovarjali smo se o svoji prehrani, nasvetih za zdravo prehranjevanje in v kvizu opisovali sadje in zelenjavo. O hrani smo se pogovarjali tudi v angleščini in se tako naučili nekaj novih besed. Izvedeli smo, da je letos mednarodno leto sadja in zelenjave.

Najbolj všeč nam je bilo delo v skupinah in pogovor o hrani.

Dostopnost