Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V soboto, 16. 11. 2019, so učenci in učenke, ki obiskujejo obvezna izbirna predmeta vzgoja za medije – televizija in šolsko novinarstvo, v živo nastopili v radijski oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija.

Na snemanje oddaje so se učenci intenzivno pripravljali na celodnevnih novinarskih delavnicah, ki so potekale v ponedeljek, 11. 11., na šoli.
Na dan nastopa v radijski oddaji so učenci zgodaj vstali, saj so se že ob 6.34 z vlakom odpeljali iz Celja proti Ljubljani. Čas vožnje so izkoristili za zadnje priprave na oddajo, improvizirali so svoj nastop, drug drugemu pomagali z nasveti, kako se znebiti treme ipd. Med vožnjo so si ogledali tudi posnetek za Instagram, ki sta ga pripravili Gaia in Aneja.
V Ljubljani so se z železniške postaje peš odpravili proti Radiu Slovenija, tam pa so jih prijazno pospremili do studia. Najprej jih je voditeljica poučila o kodeksu obnašanja na snemanju, potem pa so učenci začeli odštevati minute do začetka oddaje. Trema je naraščala … Oddaja se je začela ob 9.05 in trajala do 10. ure. V tem času so mladi novinarji govorili in razmišljali o poklicih in svoji nadaljnji poklicni poti, o tem, kako so potekale novinarske delavnice na šoli, kaj so se naučili in kaj jim je povzročalo težave. Poslušalci oddaje so lahko prisluhnili tudi intervjujema z Magic Aleksandrom in Ane Marie Bubalo ter anketi z mlajšimi učenci in nekaterimi učitelji. Vse to so učenci namreč posneli in s pomočjo radijskih mojstrov tudi zmontirali na novinarskih delavnicah.
Ob koncu oddaje so si mladi novinarji oddahnili, bili so veseli in zadovoljni, da so premagali tremo in samozavestno nastopili pred vsaj 20.000 poslušalci. Po kratkem sprehodu po Ljubljani in kosilu je sledil povratek nazaj v Celje.
Nekaj sodelujočih učencev je takole strnilo svoje vtise:
Aneja: »Bilo je nepozabno doživetje. To so bile do sedaj meni nepoznane stvari. Na začetku oddaje sem imela malo treme, ki pa se je iz minute v minuto manjšala.«
Jure: »Bilo je fajn, edinstveno, nepozabno in poučno.«
Gaia: »Bila je zelo zanimiva izkušnja. Z veseljem bi jo še ponovila. Zelo všeč mi je bil potek oddaje, vprašanja, sproščen pogovor … Najbolj sem pa zadovoljna z video posnetkom o Celju, ki sva ga naredili z Anejo in je objavljen tudi na Instagram profilu Radia Slovenija program_za_mlade.˝
Če tudi vas zanima, kaj so povedali mladi novinarji iz I. osnovne šole Celje, vabljeni, da prisluhnete posnetku na spodnji povezavi.
https://radioprvi.rtvslo.si/2019/11/hudo-150/

Učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – TV in šolsko novinarstvo z mentorico

Dostopnost