Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si
V petek, 13. decembra 2013, smo imeli prvi naravoslovni dan. Ogledali smo si muzej premogovništva Slovenije – Velenje. Na pot smo se odpravili z avtobusom. Najprej smo si ogledali kratek film o nastanku premoga. Dobili smo kontrolne markice, ki smo jih obesili na majhne obešalnike, nadeli smo si zaščitne jakne in čelade ter se polni pričakovanja spustili v globino.
Z dvigalom iz leta 1888 smo se spustili na globino 167 metrov. Bilo me je kar malo strah, saj se je dvigalo treslo. V »rudarski« učilnici smo si pogledali film o delu rudarjev ali knapov v starih časih. Pot smo nadaljevali peš mimo scene, ki je prikazovala rudarja in vozača pri delu. Pri naslednji sceni je bil prikaz dela otrok v rudniku. Otroci so po rudniku vodili majhne konje, ki so vlekli vagone, polne premoga. Delo, ki so ga opravljali, je moralo biti zelo težko. Rudarji so malico pojedli kar v rudniku. Zvonec jih je opozoril, da je čas za odmor in malico. Tudi mi smo dobili in pojedli tradicionalni rudarski obrok. Ne vem, kako so kljub skromni malici zmogli takšne napore. Ker se v rudniku dogajajo tudi nesreče, so nam s pomočjo simulacije prikazali dve resnični nesreči. Občutili smo tresenje tal in slišali eksplozijo ter videli ogenj. V teh dveh nesrečah je umrlo 31 rudarjev. Zato je v rudniku zelo važno, da upoštevamo varnostna navodila. 
Iz starega dela smo prispeli v novi del rudnika. Tu smo si lahko ogledali nekaj strojev, ki jih uporabljajo pri delu. Zanimiv je bil tudi film o nastanku jezer. Za konec pa smo se peljali še z vlakom. Ko smo prispeli na površje, smo si ogledali rudarsko garderobo in bivališče. Pokazali so nam tudi Velenjsko jezero, kjer je tudi prizorišče Pikinega festivala. 
V muzeju mi je bilo zelo všeč, ker imajo zanimiv program pa še v rudniku sem bil prvič. Upam, da ga bom spet obiskal z družino. 

Za konec pa še rudarski pozdrav: SREČNO!

Nejc Fludernik, 5. a 
DSC 0364 DSC 0371 DSC 0373 DSC 0387
Dostopnost