Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si
Učenci 6. a in 6. b razreda smo imeli poučno ekskurzijo v Prekmurje.

DSC 0133Zjutraj smo se zbrali pred šolo. Vzeli smo malico in odšli na parkirišče, kjer nas je čakal avtobus. Po prijetni vožnji smo hitro prispeli do naše prve postaje. To je bila Bogojina oz. cerkev, ki je nekaj posebnega, saj je načrte za njeno preureditev narisal Jože Plečnik. Pogledali smo si njeno notranjost in primerjali razlike med ostalimi katoliškimi cerkvami in Plečnikovo. Opazili smo vse polno glinenih vrčev in krožnikov, lesen strop in mogočne marmorne stebre. Nekaj posebnega je tudi zvonik, ki je okrogle oblike. Ker stoji cerkev na manjši vzpetini, je vidna daleč naokrog.

DSC 0180Po malici smo se odpravili v Filovce, kjer je muzej lončarstva in stavbarstva na prostem. Tam smo si ogledali staro peč, v kateri žgejo keramične izdelke na poseben način – črna keramika, lončarjevo in kovačevo hišo – cimpračo, nazadnje pa nam je lončar pokazal še izdelovanje posodic iz gline. Veliko sošolcev si je kupilo tudi kakšno glineno posodico za spomin.
Z zanimanjem smo prisluhnili razlagi vodičke, še posebej takrat, ko nam je govorila v prekmurskem narečju. Poleg zanimive govorice smo opazili še neko posebnost, in sicer dvojezične napise na krajevnih tablah in zgradbah. To je pomenilo, da smo že bili blizu madžarske meje.DSC 0156
 
Pot smo nadaljevali v Veržej, natančneje do Babičevega mlina na Muri. Tam nas je prijazno sprejel gospod Babič in nam predstavil zgodovino mlina. Povedal nam je tudi, s katerimi težavami se spopadajo v današnjem času, saj je njihov mlin edini še delujoči od mnogih mlinov, ki so bili na tej reki. Tudi tu so mnogi kupili moko, nekateri kar po 5 kg ali več.

DSC 0247V Veržeju smo odšli tudi na kosilo, ki nam je vsem zelo teknilo. Ko smo pojedli, smo se odpeljali do Čebelarstva Tigeli v Krapju. Tam smo si ogledali star in nov čebelnjak in pripomočke, ki jih rabijo čebelarji pri svojem delu. Gospa nam je povedala veliko zanimivega o čebelah, njihovem pomenu za človeka, odgovarjala je na naša vprašanja in nam za pokušino ponudila tri vrste medu in okusne medenjake. Nazadnje nam je razdelila še vosek in vrvico, da smo si izdelali svečke. Seveda smo tudi tu nekateri kupili med ali svečke.
S tem ogledom se je naša poučna ekskurzija zaključila. Vsi smo se strinjali, da smo preživeli prijeten dan, ki nam bo vsem ostal še dolgo v spominu.
 
Iva Drozg in Nina Lilija Sotler, 6. b
Dostopnost