Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si
1. dan
 
Šestošolci bodo dneve od 20. do 24. maja preživeli v šoli v naravi v domu Kavka nad Kobaridom.
 
Ob prihodu nas je navdušila pokrajina s čudovitim pogledom na majhne vasice Beneške Slovenije, naš pogled pa je segel celo do morja. Popoldne so učenci spoznavali zdravilne rastline in se naučili streljati z lokom. Večer pa je namenjen spoznavanju okolice doma.
 
DSCI4377 DSCI4389 DSCI4394 DSCI4414 DSCI4401 DSCI4424
 
2. dan
 
Jutro nas je pozdravilo z meglicami po okoliških vrhovih, kljub temu pa je bil dan ravno pravšnji za dopoldanski pohod na Kolovrat, popoldansko plezanje in obisk Kavkne jame. Prehodili smo del poti, ki se imenuje Pot miru, in si ogledali muzej na prostem – vojaške rove iz I. svetovne vojne. Speljana je po italijanskem in po slovenskem ozemlju.
 
Po Kavkni jami je dobil dom tudi ime. Dolga je 100 m, njena zanimivost sta dva vhoda. Eden je navpični (brezno), skozi drugega pa je mogoč dostop. Zaradi tega jama ni nikoli v popolni temi. Ime je dobila po pticah kavkah. Te so v njej iskale hrano, ki so jo odvrgli bližnji prebivalci.
Dan se je zaključil z ustvarjalno delavnico.
 
2dan 1 2dan 2 2dan 3 2dan 4 2dan 5 2dan 6 2dan 7
 
3. dan
 
Dan se je tudi danes začel z jutranjim razgibavanjem, nadaljeval pa s spoznavanjem rastlinstva v gozdu in s športnimi igrami. Zaradi zanimive razlage učiteljice so učenci brez zadržkov okušali raznovrstne rastline. Spoznali so tudi različne žuželke in pajke.
 
Sonce je popoldne še bolj grelo kot dopoldne, zato je bilo nabiranje zdravilnih rastlin ali streljanje z lokom toliko bolj prijetno. Nabrane rastline so dali sušit, iz papirja pa so izdelali škatlico. Vanjo bodo dali posušene smrekove vršičke, da si bodo doma lahko skuhali čaj.
 
3dan 1 3dan 2 3dan 3 3dan 4 3dan 5 3dan 6
 
4. dan
 
Tudi predzadnji dan v domu Kavka je minil v gibanju in v prelepem sončnem vremenu. Takoj po zajtrku so učenci odšli v Topolovo. To je vasica v Beneški Sloveniji z vsega 25 prebivalci. Pot do nje vodi po gozdu, na zadnjem delu poti pa so postavljene razne umetniške skulpture. Postavili so jih umetniki, ki se vsako leto poleti zberejo v Topolovem na umetniškem taboru.
V vasici so nekateri učenci poklepetali z dvema starejšima gospema. Priznali so, da jim je razumevanje besed delalo kar malo težav. Topolovo kot vasica pa je bila vsem zelo všeč, saj so vse hiše prenovljene, kljub temu pa jim je uspelo ohraniti stavbno dediščino.

Prijetno utrujeni in lačni so učenci sedli k mizi, po kosilu pa zopet na teren. Eni na plezanje, drugi pa v Kavkno jamo. Žal pa se je pozno popoldne pooblačilo in začelo je deževati. To pa ni nikogar motilo, kajti večer je bil namenjen aktivnostim v domu.
 
4dan 1 4dan 2 4dan 3 4dan 4 4dan 5 4dan 6 4dan 7
 

5. dan

 

Po štirih sončnih dneh smo se prebudili v zasneženo jutro, kar je v učencih vzbudilo nemalo začudenja.

Z vso vnemo so se po zajtrku lotili izdelovanja lutk in pisanja scenarija za predstavo. Delo je potekalo v skupinah. Ko so končali, so jedilnico spremenili v lutkovno dvorano in igrice tudi odigrali.
Pokazali so veliko domišljije in ustvarjalnosti.

Bivanje v domu Kavka so zaključili s prepevanjem slovenskih pesmi ob spremljavi kitare učitelja Matjaža.

Po izjavah učencev je bila ta šola v naravi zelo poučna, saj so spoznali del Slovenije, ki ga redkeje obiščemo. Seznanili so se z zdravilnimi rastlinami in njihovo uporabo, z dogodki iz zgodovine – 1. svetovna vojna, poslušali nadiško narečje – Topolovo, obiskali kraško jamo, hodili po slovensko-italijanski meji, poleg tega pa se ves čas gibali v naravi.

Hvala osebju doma za prijaznost in dobro počutje.

 
dan5 1 dan5 2 dan5 3 dan5 4 dan5 5 dan5 6 dan5 7

Dostopnost