Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V sredo, 17. 5. 2023, se je ekipa I. osnovne šole Celje po uspehih na regijskem in državnem tekmovanju odpravila na Odprto mednarodno tekmovanje FLL v Maroku. Pred šolo smo se zbrali ob 4. uri zjutraj in se po štiriurni vožnji pripeljali na letališče v Trevisu. Od tam smo imeli po vseh pregledih okoli 3 ure in pol dolg let do letališča v Marakešu. Organizator nas je z avtobusom peljal do hotela, kjer je bilo tudi tekmovalno prizorišče. Naprej smo se nastanili v sobah, potem pa ponovno sestavili vse nastavke, ki so razstavljeni prestali prav tako dolgo pot. Pot so prenesli presenetljivo dobro brez večjih poškodb ali izgubljenih kock.

Naslednji dan, torej v četrtek, 18. 5. 2023, smo že imeli priprave na robotsko tekmo, pripravo stojnice in spoznavanje ekip. Skupaj z drugimi ekipami smo se zelo zabavali. Sodelovalo je 66 ekip iz 42 držav celega sveta. Imeli smo veliko srečo, da smo v Maroko prišli že pred tekmovanjem, saj smo lahko tako dobro testirali našega robota in popravili njegove napake. Zvečer smo imeli prireditev z dobrodošlico, kjer se je vsaka ekipa predstavila z zastavo svoje države. Nagovorili sta nas zelo pomembni predstavnici FLL-ja, predstavnici FIRST in LEGO podjetja. Spodbuden govor smo prejeli tudi od danskega ambasadorja in predstavnika maroškega ministrstva za šolstvo.

V petek se je začelo tekmovanje. Takrat smo vse ekipe najprej imele uradno vajo za robotsko tekmo, ki je potekala natanko tako kot prava, le da se točke niso upoštevale v našem končnem seštevku. Popoldne smo imele vse ekipe ogled mesta Marakeš. Tu smo si najprej ogledali zelo veliko tržnico v Medini. Videli smo znamenito in za Marakeš značilno prečudovito mošejo.

Eden izmed najpomembnejših dni tekmovanja je bila sobota. Takrat smo imeli namreč ne le prva dva kroga robotske tekme, temveč tudi predstavitve ocenjevalcem. Na robotski mizi sta kot vedno vzporedno stali dve mizi, ob vsaki izmed njiju pa je sedel en sodnik. Glede na opravljene misije smo dosegli v prvem krogu 265 točk, v drugem pa 370, kar je bil naš najvišji rezultat na tekmovanju. Pri ocenjevalcih smo najprej v angleščini predstavili projekt, potem konstrukcijo robota ter nastavkov, na koncu pa še vrednote ekipe. Po vsakem delu so nam ocenjevalci zastavili vprašanja. Tekmovalne obrazce so izpolnili glede na predstavitev in odgovore, nad katerimi so izgledali navdušeni. Zvečer smo imeli prijateljsko zabavo z drugimi ekipami, da smo se lahko po napornem dnevu še pozabavali. Mnogo ekip, vključno z nami, je pripravilo zabavne plese. Naša plesno točko smo sami sestavili na pesem Pika Nogavička, v naš ples pa so se odlično vključile še druge ekipe.

Zadnji tekmovalni dan je bila nedelja. Ta dan je bil najbolj odločilen in zelo zanimiv, saj je potekala zadnja robotska igra. Vsi smo se cel dan zelo zabavali s plesom, navijanjem za vse in druženjem z drugimi. Poveselili smo se na zaključni prireditvi in podelitvi. Na podelitvi smo prejeli nagrado za doseženo odlično 2. mesto pri zasnovi robota in nastavkov. S 370 točkami na robotski tekmi smo se uvrstili na 6. mesto. Bili smo ponosni.  

Tekmovanje smo zaključili z ogledom Maroka. Prvi dan po tekmovanju smo se odpravili v dolino Ouriko. Najprej so nam razkazali berbersko hišo, kasneje pa smo šli v trgovini z arganovim oljem. Tam smo videli obdelavo arganovih semen v izdelke, ki smo jih kasneje lahko poskusili (tako tiste za prehrano kot tudi tiste za kozmetiko), v trgovini smo lahko njihove izdelke kupili. Potem smo se povzpeli do slapov po predelu Atlasa, kjer smo bili na kar 2100 m nadmorske višine. Drugi dan po tekmovanju smo izkusili ježo kamel v puščavi Agafay. Za konec smo se še enkrat odpravili na tržnico v Medini, kjer smo si tokrat kupili za Maroko značilne stvari.

Ob vrnitvi so nam na šoli pripravili presenečenje in nas počastili s posebno torto. Za nami je edinstvena izkušnja, ki nam bo ostala v lepem spominu in ponosu, saj smo zastopali Slovenijo, Celje in našo šolo.

Brina Hus, 7. c

Dostopnost