Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V torek, 13. 11. 2018, smo se v okviru obveznega izbirnega predmeta Vzgoja za medije – televizija odpravili na ogled TV Celja, lokalne televizijske hiše. Učenci 7. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet, smo se zbrali v šoli ob 7. uri zjutraj in se odpravili na pot. Ker je TV Celje blizu naše šole (na Mariborski cesti), smo šli kar peš. Med potjo nam je učiteljica za zajtrk razdelila rogljičke. Ko smo po dobrih 15-ih minutah prispeli, nas je prijazno sprejela ga. Saša Pukl, novinarka in voditeljica informativne oddaje. Popeljala nas je v sobo za goste, kjer nam je predstavila, kako bo potekal naš ogled. V sobi za goste imajo tudi muzejsko zbirko računalnikov in televizij.

Najprej smo si ogledali studio, kjer smo na eni strani na steni videli narisano sceno, na drugi pa zeleno platno. Videli smo tudi mizo, za katero sedi voditelj. Stopili smo pred kamero in se preizkusili v vlogi voditeljev.

Nadaljevali smo v mali montaži, kjer smo izvedeli,  kako montirajo prispevke. Najprej snemajo na terenu (novinar vzame izjave in snemalec posname posnetke ), nato pa v montaži s kartice prenesejo neobdelan material, ki ga imenujejo »surovc«. Video obrežejo in dodajo govor (zvok), ki ga posnamejo v studiu. Za 3 minute posnetka porabijo vsaj 1 uro dela. Povprečna informativna oddaja TV Celja Dogodki dneva traja 19 minut, torej zanjo v povprečju potrebujejo približno 6–7 ur dela.

Kasneje nas je ga. Pukl povabila še v režijo in nam jo razkazala, več pa nam je povedal tehnični vodja, g. Gregor Podkoritnik. Naša učiteljica je sedla za voditeljsko mizo, mi pa smo jo s pomočjo zelenega platna postavili v zasneženo pokrajino in dodali učinek sneženja. Nato smo  sliki dodali še besedilo. Bilo je zelo zabavno. Izvedeli smo, da se v režiji dodajo posebni učinki in ozadja. V njej delajo trije tehniki: eden za ton, drugi za grafiko in tretji za nadzor kamer. Tudi sami smo lahko poskusili delati s kamerami, sedli smo tudi za mizo v studiu in se fotografirali. Na koncu smo si ogledali še t. i. muzejsko zbirko, to je vitrina s kamerami in računalniki, s katerimi so delali včasih.

Ker smo morali k pouku, smo se ob 8.10 poslovili in pohiteli nazaj v šolo. Bilo je zelo zanimivo in škoda, da nismo mogli ostati dlje.

Eva Burja, 7. a, Nives Polonca Budja, 7. b, Tara Ana Fošnarič, 7. b, Jurij Kumer, 7. b, Barbara Dovečar, 7. b, Vana Popović 7. b, Jaka Lubej 7. b

Dostopnost