Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V sredo, 15. 11. 2023, so se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije­ – televizija, tisk in šolsko novinarstvo udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.
Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja in delo tonskega mojstra. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila skrb za duševno zdravje.
Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kdaj in zakaj so se nazadnje razjezili in kako so izrazili jezo. Povedali so tudi, kdaj so srečni in žalostni. Druga skupina je opravila pogovor z go. Višnjo Praprotnik, ki nam je zaupala, kako hitro prepozna zgodnje znake stisk pri učencih, kako z njimi opravlja razgovore in jim svetuje. Nato je sledil pogovor s šolsko svetovalno službo, in sicer z go. Marino Garić in go. Ano Kač. Zaupali sta nam, kakšne stiske sploh doživljajo otroci v osnovni šoli in kaj so največkrat razlogi za doživljanje stisk.
Tretja skupina je intervjuvala gosta g. Luko Agreža – Celjana, strastnega raziskovalca življenja in psihoterapevta, čigar delo temelji na psihodinamskem pristopu, izvaja pa individualno, partnersko in skupinsko obliko psihoterapije. Razložil nam je, kdaj stiske prerastejo v motnje – kdaj nas mora zaskrbeti, ker ni že vsako razmišljanje o nesmislu življenja problem. Pojasnil nam je, kako splet in družbena omrežja vplivajo na duševno zdravje mladih in kako smo otroci zasvojeni z mobilnimi telefoni. Četrta skupina je opravila intervju s starejšimi učenci; ti so razložili, kaj jim predstavlja stres in kako se z njim spopadajo. Razgovorili so se tudi o medvrstniškem nasilju, o možnosti samopoškodovanja in za konec dodali, kako oni skrbijo za telesno ter duševno zdravje.
Novinarki sta posneli pogovor z uspešno športnico, judoistko, Zarjo Mastnak, hkrati pa sta intervjuvali še tretješolce, ki so debatirali na temo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Ko smo učenci končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami smo končali ob 13. uri.
V soboto, 18. 11. 2023, smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. V oddaji ste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih učenci posneli na šoli.
Pred oddajo smo si ogledali še prostore Radia Slovenija, ob zaključku pa se sprehodili po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.
Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://prvi.rtvslo.si/podkast/hudo/44962476/175002072. Vabljeni k poslušanju!

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – televizija, tisk in šolsko novinarstvo z mentoricama Katjo Sojič in Katjo Janič

Dostopnost