Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V četrtek, 23. 3. 2017, smo učenci 6. razreda odšli v Postojno. Obiskali smo Postojnsko jamo ter Predjamski grad.

Najprej smo se z avtobusom odpeljali do Postojnske jame. Po približno uri in pol smo okoli 8.35 prispeli na cilj. Postojnska jama ima kar 24.120 m podzemnih rovov. Najprej smo se z vlakcem odpeljali 2 km v jamo, nato smo pot nadaljevali peš. Začeli smo v Stari dvorani, ki je v jami najstarejša, zato so v njej vidni številni kraški pojavi. Videli smo ogromne stalaktite, stalagmite ter stalagmate, stare okoli 2-3 milijone let. Pot smo nadaljevali do mostu, ki nas je vodil v Lepo jamo – t. i. ‘nebesa’.  Videli smo tudi dvorano Cevčic – ime je dobila po majhnih, tankih stalaktitih, ki visijo s stropa. V Lepi jami smo videli še Briljantni rov, kjer sta tudi dva stalagmita, ki sta simbol Postojnske jame. Na koncu jamskih poti smo videli še akvarij s človeškimi ribicami, imenovano tudi Proteus anguinus, ter močerila. Spet smo se usedli na vlak ter končali pot po Postojnski jami.

Po ogledu jame smo odšli v galerijo, razstavo s podatki o jami in njeni zgodovini. Šli smo na kosilo, nato smo se z avtobusom odpeljali na Predjamski grad. Tam smo hodili po gradu ter si ogledovali zanimive oklepe, orožja, stare kuhinje, jedilnice ter druge sobe. Imeli smo predavanje o Erazmu Predjamskemu ter o zgodovini gradu. Ogledati smo si še Jamski grad oziroma prostor, kjer je stal, ker so ga podrli za gradnjo predjamskega. Po končanem ogledu smo se odpeljali nazaj v Celje.

Naravoslovni dan je bil zelo zanimiv. Najbolj smo uživali v vožnji z vlakcem. Od vodiča smo izvedeli, kako je nastal kras in o zgodovini Postojnske jame. V Predjamskem gradu pa nam je povedal še legendo o Erazmu in nas popeljal v njegov skalnat grad.

Filip in Gašper, 6. b

 

Dostopnost