Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V ponedeljek, 3. 12. 2018, smo imeli kulturni dan. Sedmošolci smo se odpravili do Knežjega dvora, ki je del Pokrajinskega muzeja Celje, in Osrednje knjižnice Celje. Zbrali smo se ob 8.20, vzeli malico in se ob 8.30 peš odpravili proti mestu.

Najprej smo si ogledali stalno razstavo Grofje Celjski, ki prikazuje življenje te pomembne rodbine in njihov razvoj v srednjem veku oz. času njihove vladavine. Vodič nam je ob fotografijah pripovedoval o različnih zarotah, ki so se dogajale v tistem času. Ogledali smo si tudi materialne ostanke oz. vire, ki pričajo o teh dogodkih, in sicer različne posode, umetniška dela, fotografije, listine, kipe, orodja in orožja ter celo lobanje grofov oz. pomembnejših plemičev. Vodič nam je razložil, da vsi razstavljeni predmeti niso originali, saj bi le-ti zaradi različnih dejavnikov (svetloba, temperatura …) razpadli. Če bi npr. želeli videti originalne listine, bi morali oditi v Arhiv Republike Slovenije. Oklep in ščit smo lahko pomerili in pri tem ugotovili, da sta zelo težka. Zanimivi so nam bili tudi leseni konjički, ki smo jih lahko jezdili kot pravi vitezi. Razstava je bila zelo zanimiva, saj smo se naučili veliko novega.

Po končanem ogledu smo imeli odmor za malico, nato smo se odpravili proti Osrednji knjižnici Celje. Tam smo se najprej pogovorili o pravilih obnašanja v knjižnici ter o tem, kako si knjige izposojamo in vračamo. Ga. knjižničarka nam je pokazala, kako se izposodijo knjige na knjigomatu. Za izposojo potrebujemo knjižno izkaznico, ki je za šolarje in dijake brezplačna. Knjigomat deluje tudi, ko je knjižnica zaprta (razen, če pride do okvare). V skladišču (v njem hranijo tudi nekatere knjige) se knjiga na podlagi posebnega čipa razvrsti v ustrezen zaboj (stroj s pomočjo čipa prepozna, kateri zvrsti oz. oddelku knjiga pripada). V skladišču smo si ogledali tudi posebne premične police. Te izgledajo kot navadne police, saj med njimi ni majhnih hodnikov. Če želi knjižničar/ka do neke knjige v skladišču, mora na teh premičnih policah klikniti puščico. Polica se premakne in odpre se majhen hodnik, preko katerega se lahko dostopa do knjige. Ogled, ki nam je razkril, kam gredo knjige, ki jih vrnemo, je bil zelo zanimiv. Na koncu smo si ogledali še ‘Knjižnico pri Mišku Knjižku’ in se tam preizkusili v reševanju knjižnih ugank, pri čemer smo pravilnost odgovorov preverili v razstavljenih knjigah.

Na koncu smo v okviru projekta Rastem s knjigo v dar dobili zanimivo knjigo pisateljice in igralke Nataše Konc Lorenzutti, roman Avtobus ob treh.

S kulturnega dneva smo se v šolo vrnili veseli in polni novega znanja.

Tara Ana Fošnarič, 7. b

Dostopnost