Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V torek, 24. 10. 2023, smo v okviru programa za nadarjene izvedli ekskurzijo v Ljubljano, kjer smo si ogledali Državni zbor in se srečali z državnim svetnikom, ki prihaja iz Celja, mag. Markom Zidanškom.

Prvo uro smo bili še pri pouku, nato pa smo odpravili na pot. V Ljubljano smo se peljali z vlakom. Ko smo prispeli, smo se najprej odpravili do parlamentarnega poslopja na Šubičevi ulici. Preden smo smeli vstopiti, smo morali skozi varnostno kontrolo, nato pa nas je sprejel g. Marko Zidanšek, državni svetnik. Popeljal nas je v malo dvorano, kjer zaseda Državni svet, namenjena pa je tudi drugim dogodkom. Povedal nam je marsikaj zanimivega o delu in pristojnostih Državnega sveta. Na koncu pogovora nas je razveselil s praktičnimi darili. Po pogovoru z njim je sledil voden ogled Državnega zbora. Tokrat smo ogledali veliko dvorano, v kateri zaseda Državni zbor. Dvorana je krožno zasnovana. V dvorani se 150 sedežev krožno in v obliki amfiteatra spušča proti osrednjemu krogu in govorniškemu odru, ki je delno vrtljiv. Vsako poslansko mesto je opremljeno z mikrofonom, glasovalno napravo z identifikacijsko kartico, sistemom za prevajanje, električnim priključkom ter dostopom do računalniškega omrežja Državnega zbora.

Bilo je zanimivo in zelo poučno, saj smo izvedeli veliko novega.
Učenci z učiteljico Katjo Janič

 

 

 

 

Dostopnost