Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V sredo, 5. 10., smo se učenci 8. razreda odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Pred šolo smo se zbrali ob 7. uri, prevzeli malico in se ob 7.10 odpravili na pot.

Pot nas je vodila vse do Vrbe na Gorenjskem, Žirovnice, Doslovč, Rodin in Radovljice. Prvi postanek smo imeli v rojstnem kraju znanega slovenskega pesnika Franceta Prešerna na Vrbi na Gorenjskem, kjer smo si ogledali njegovo rojstno hišo in izvedeli veliko zanimivega o njegovem življenju. Nato smo odšli v Žirovnico, rojstni kraj Prešernovega prijatelja Matije Čopa, ki je bil pomemben za začetek slovenske literarne zgodovine in književnosti. Kasneje smo se ustavili v Doslovčah, kjer se je rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Fran Saleški Finžgar. Tudi o njem smo izvedeli veliko zanimivega. Pot smo nadaljevali na Rodine, kjer se je rodil slovenki pisatelj Janez Jalen in tam tudi ustvarjal. Po končanem ogledu na Rodinah smo bili vsi že zelo lačni in malo tudi utrujeni, zato smo bili zelo veseli, ko smo se lahko udobno namestili v restavraciji in tam pojedli okusno kosilo. Nato smo se  odpeljali do zadnje točke ekskurzije, v Radovljico, rojstni kraj slovenskega dramatika in ustanovitelja slovenskega gledališča Antona Tomaža Linharta.

Po končanem ogledu muzeja je prišel čas, da smo se z avtobusom odpravili nazaj v Celje, kamor smo prispeli ob 18. uri. Tako se je naša zanimiva in nepozabnih doživetij polna ekskurzija na Gorenjsko tudi končala.

Zala Valek, 8. b

Dostopnost