Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V petek, 29. 9. 2017, je imela naša šola eko dan. Sedmi razredi smo se zjutraj zbrali na dvorišču šole, nato smo z učitelji šli do železniške postaje in se z vlakom odpravili na kratko vožnjo do Šentjurja. Odšli smo v Šolski center Šentjur, kjer smo imeli delavnice po skupinah. V naši skupini smo najprej lupili jabolka, nato smo jih narezali na velike pladnje in jih dali sušit v poseben stroj. V naslednji delavnici smo jabolka zmleli in jih stiskali v majhni stiskalnici. Tako smo dobili jabolčni sok in ga popili poleg posušenih jabolk. Tam nam je pomagal učitelj skupaj z nekaterimi dijaki. Povedal nam je tudi, kako pripravijo večje količine soka. Nato smo odšli na malico, ki smo jo prinesli s seboj. Poskusili smo tudi pecivo, ki ga pečejo na tej šoli. Po malici smo imeli še zadnji dve delavnici. Na eni od njih smo delali sirček. Najprej smo segrevali 1 l mleka do 92°C. Dodali smo kis, da se je mleko sesirilo in ga odcedili. Svežemu sirčku smo dodali še med in cimet in ga z veseljem  pojedli. Za fante so bili zanimivi tudi stroji, še posebno satelitsko vodeni traktor. Vsem je bila zanimiva tudi učna pot, ki poteka v bližini šole. Po končanih delavnicah smo se odpravili na železniško postajo in se odpeljali nazaj v Celje. Po vrnitvi v šolo smo končali naš eko dan, ki  je bil zanimiv tudi zato, ker smo lahko sami naredili kakšno stvar in jo nato tudi pojedli.

Gašper Bervar in Egzon Zogaj, 7. b

Danes, 29. 9. 2017, smo osmošolci imeli tehniški dan. Ena izmed delavnic je bila na temo zdravje iz narave. Pogovarjali smo se o zdravilnih rastlinah, kako jih sušimo in kako naredimo macerat (olje iz rastlinskega dela). Spoznali smo, da ima veliko rastlin, ki jih poznamo, zdravilne učinkovine.
Sami smo si naredili melisin čaj, ki je bil prav okusen. Kasneje smo izdelali prikupne škatlice, v katere smo dali posodico z ognjičevim mazilom. Naredili smo ga sami. Ognjič je dobil ime po svoji izraziti ognjeni barvi cveta. Poleg tega, da je zravilen, ima tudi to lastnost, da odganja koloradskega hrošča.

Melisin čaj me je pomiril in nežno ter toplo deloval name. Ker sem čaju dodala nekaj metinih listov, je okus postal še boljši.
Delavnica »zdravje iz narave« mi je bila všeč, naučila me je, da so rastline vsestransko uporabne.

Eva Guštin, 8. a

Dostopnost