Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Ta prečudoviti dan smo začeli 8.10 pred šolo in pet minut kasneje smo odšli. Najprej smo si ogledali travniški sadovnjak. Gospod, ki nas je vodil, nam je povedal, da na tem mestu ne pridobivamo samo jabolk, temveč tudi travo, in ko bodo drevesa zaključila svoje življenje, bomo iz njih pridobili drva za kurjavo. Nato smo se sprehodili do sadovnjaka in se v njem ustavili. Izvedeli smo, da sadovnjaku najbolj škodujejo srne, voluharji in zajci. Prav zaradi tega kmetje v svoje sadovnjake vabijo živali, ki škodujejo škodljivcem. Čebele sadovnjak oprašujejo in tako vsaki rastlini pomagajo obroditi več plodov. Kmetje svoj sadovnjak obrezujejo, da se bolezni ne bi širile in zaradi voluharjev kosijo travo. To jesen pa zaradi poznega snega v aprilu ni bilo veliko pridelkov, zato je kmet pridelal samo 100 kg jabolk, kar zadostuje le za 10 zabojev. Lahko smo okusili domači jabolčni sok in kekse. Nato je sledila malica. Po malici smo rešili učni list in si nato ogledali krave, bike in mačke. Z avtobusom smo se odpravili nazaj v Celje in izdelali plakate. Lahko si pridete ogledati plakate, ki so že izobešeni po šoli. Zato ne pozabite, ena jabolka na dan odžene zdravnika stran.

Eva Žlavs in Aleksandar Sven Kusić, 6. a

Danes, v torek, 4. 10. 2016 smo imeli EKO dan. Obiskali smo kmetijo Dimec v Šmartnem v Rožni dolini. Tam smo si ogledali stare in nove sadovnjake. Gospod Dimec nam je povedal veliko zanimivih stvari o pridelavi, predelavi, sortah in zavarovanju jabolk. Letos je zaradi poznega snega letina slaba. Na kmetiji gojijo razne sorte, kot so idared, opal, zlati delišes, topast, jonagold, fuji in vrsto gala. Ogledali smo si novejši sadovnjak, ki je zaščiten proti toči. Tam smo zvedeli vse o škodljivcih in tudi, kako skrbi za drevesa. Nato smo odšli nazaj na kmetijo, kjer smo videli hladilnico, dobili domač jabolčni sok in kekse. Pojedli smo malico in rešili učni list, ki smo ga dobili v šoli. Čez nekaj časa je prišel avtobus, s katerim smo se odpeljali nazaj v šolo, kjer smo izdelovali plakate na temo jabolk in jih predstavili. Bilo je super!

Gašper, Vita in Filip, 6. b

01_Ekodan_6r 02_Ekodan_6r 03_Ekodan_6r 04_Ekodan_6r

Dostopnost