Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Obisk kmetije Dimec

V petek, 7. 10., smo imeli eko dan. Pred odhodom do kmetije Dimec smo se zbrali v matični učilnici in se pogovarjali ob projekciji. Ko smo prispeli na kmetijo, nas je tam pričakal gospod Dimec. Odpravili smo se do sadovnjaka. Gospod Dimec nam je povedal vse o jabolkih, njihovih škodljivcih, boleznih, različnih vrstah jabolk, kako gojiti jabolka ipd. Preden smo se odpravili nazaj na kmetijo, nam je gospod nabral sveža jabolka. Moram reči, da so bila to najboljša jabolka, ki sem jih kdaj jedla! Na kmetiji nam je gospodar pokazal tudi hladilnico, v kateri je bilo mrzlo. Tam je bilo veliko jabolk. Po malici smo si ogledali še hlev s kravami in biki. Nato smo se odpravili nazaj do šole.

Tinkara Kvas, 6. a


Obisk Sorževega mlina

Eko dan smo preživeli na prijetni kmetiji Soržev mlin. Spoznali smo veliko novih stvari. Večina se je prvič srečala z vodno žago in mlinom.
Gospod Samec nam je predstavil mlin na vodi in povedal, da v mesecu oktobru melje 10 različnih vrst moke. Pokazal nam je delovanja mlina, potipali smo lahko sveže mleto ajdovo moko.
Gospod, ki dela na posestvu, pa nam je predstavil delovanje vodne žage in nas popeljal v preteklost, ko je bil na kmetiji zaposlen delavec, ki je cel dan žagal les. Z njim smo se sprehodili po kmetiji in spoznali življenje, delo in pripomočke, ki jih kmetje uporabljajo pri vsakdanji rabi.

Učenci 7. b 


Obisk zeliščne kmetije Kalan

V petek, 7. oktobra, smo učenci 8. razreda obiskali zeliščno kmetijo Kalan. Ob 8.20 smo se zbrali v matični učilnici. Ob 9. uri smo se z avtobusom odpeljali na Kalobje na kmetijo Kalan, kjer se ukvarjajo z zeliščarstvom. Ko smo prispeli, so nas tam prijazno sprejeli. Povedali so nam o svojem nastanku in veliko o zeliščih. Kasneje smo imeli malico, ob kateri nam je gospod Milan postregel z domačim čajem. Po malici smo se razdelili v dve skupini. Prva si je ogledala zelišča, druga pa si je ogledala film o zeliščih in izdelkih iz zelišč. Potem sta se skupini zamenjali. Okoli 13. ure smo se vrnili v šolo. S tem je bil zaključen poučen dan.

Mia Ramskugler, 8. b


Obisk Centra ponovne uporabe Rogaška Slatina

Devetošolci smo letos obiskali Center ponovne uporabe v Rogaški Slatini. Najbolj nam je bila všeč trgovinica, kjer je po nizkih cenah mogoče kupiti izdelke, ki so jih ljudje želeli zavreči. Preizkusili smo se v razstavljanju elektronske opreme, sortiranju oblačil in restavriranju starega pohištva. Ga. Vovk nam je razložila namen ponovne uporabe izdelkov in krožnega gospodarstva ter nas opozorila, naj ne kupujemo novih stvari po nepotrebnem.

Učenci 9. razreda

Dostopnost