Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si
V petek, 15. 11. 2019 smo na šoli izvedli številne dejavnosti, s katerimi smo obeležili DAN SLOVENSKE HRANE. Dan smo pričeli z druženjem v šolski telovadnici, kjer smo vsi skupaj zapeli pesem Čebelar, nato pa poskrbeli za svoje zdravje z jutranjo rekreacijo. Učence je pozdravila podžupanja MOC, ga. Breda Arnšek, nato pa se je predstavila še Mlečna kraljica.
V učilnicah smo si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljen iz naših lokalnih živil, in se pogovarjali o zdravih prehranskih navadah, kulturnem odnosu do hrane ter pomenu lokalne oskrbe.
V nadaljevanju so učenci od prvega od četrtega razreda ustvarjali v delavnicah na tematiko sadja, zelenjave in medu. Obiskali so jih predstavniki KZ Šaleška dolina in ekološke kmetije Habjan.
Starejši učenci so se podali na ekskurzije, kjer so obiskali kmetijo Podpečan, kmetijo Goršek, kmetijo Flis, delavnice na Kmetijski šoli Šentjur ter Celjske mesnine.

Obisk kmetije Goršek
V petek, 15. 11. 2019, smo učenci 6. razreda obiskali kmetijo Goršek. Ob prihodu smo bili zelo lepo sprejeti. Na mizi nas je pričakala odlična domača hrana, ki smo jo z veseljem poskusili.
Ko smo se najedli, smo še malo poklepetali, potem pa je prišla gospa Goršek in nam povedala veliko o kmetiji in o svojem delu. Za tem smo šli v kuhinjo, kjer smo videli krušno peč, v katero smo potem dali tudi testo za kruh. Kruh se peče trideset minut oz. pol ure, zato smo se ta čas šli ven igrat in zabavat. Vrnili smo se v kuhinjo in si ogledali svež kruh. O, kako je lepo dišal!
Kdor misli, da je kmetijstvo na kmetiji Goršek preprosto, se moti. Z delom začnejo že zelo zgodaj zjutraj in končajo pozno zvečer. Dnevno spečejo do sto hlebcev kruha.
Kmetija Goršek deluje že trideset let in upamo, da bo še dolgo.
Nuša Rojc, 6. a

Obisk kmetije Flis
V petek, 15. 10. 2019, smo se sedmošolci odpravili v Spodnje Grušovlje na kmetijo Flis. Ogledali smo si hlev s kravami ter njihovimi telički. Na kmetiji Flis imajo kar 175 glav živine, od tega 85 krav molznic. Ogledali smo si lahko marsikaj. Videli smo masažni aparat, ki ga uporabljajo krave, ter delovanje molznega aparata. Ogledali smo si del kolin ter poskusili odlične domače jogurte s kmetije Flis. Jogurti sicer niso edini izdelki, ki jih ponujajo na kmetiji Flis, saj imajo tudi mleko, sir, sirotko, skuto, kislo smetano, maslo ter različne vrste jogurtov. Izdelke iz trgovine na kmetiji smo prinesli na degustacijo v šolo, sicer pa se jih lahko kupi tudi drugod. Izlet je bil resnično doživetje, saj tolikšnega števila krav in kolin marsikdo od nas še ni videl.
Alina Prtenjak, 7. b

Delavnice na temo sadja in zelenjave
V petek smo pripravili sadno solato. Narezali smo sadje in ga zmešali.
Jaka Rak, 2. b

Ko smo pripravili sadno solato, smo jo lahko pojedli. Bila je “ful” dobra.
Gaber Laznik, 2. b

Na koncu dneva smo narisali čebelice in jih razstavili.
Stefan Kadović, 2. b

Zjutraj smo zapeli pesmico o čebelicah, prišla je tudi mlečna kraljica.
Vita Kelenc, 2. b

Ko smo risali čebelice, nam je učiteljica predvajala pesmico Čebelar in druge slovenske pesmi.
Emina Džajić, 2. b

Potem ko smo zapeli pesem Čebelar, smo zapeli še nekaj drugih slovenskih pesmi. Zelo smo uživali.
Patrik Bovha, 2. b

V tehniškem dnevu smo zelo uživali. Pripravljali smo sadno solato, pojedli zajtrk, ogledali pa smo si tudi kratek film o čebelici Klari.
Klara Dokmanac, 2. b

Dostopnost